Še tedne preden bo vse normalno

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Danes bodo po Evropi opravljene tri četrtine vseh načrtovanih poletov. Pred dokončno normalizacijo razmer bi lahko minilo več dni ali celo tednov. Izgube prevoznikov so astronomske.
Oglej si celoten članek

 

Od četrtka je bilo po oceni Eurocontrola odpovedanih več kot 100.000 letov.

Po podatkih Evropske organizacije za varnost v letalskem prometu Eurocontrol je danes odprt skoraj ves evropski zračni prostor pod višino 6096 metrov. Na določenih območjih še veljajo omejitve, vendar naj bi tudi te že danes odpravili. Nad višino 6096 metrov pa je od 11. ure odprt ves evropski zračni prostor.

Zaradi pomanjkanja gotovine več kot petim srednje velikim in manjšim letalskim prevoznikom grozi bankrot.

Astronomske številke izgube
Po oceni Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov so letalske družbe v skoraj tednu dni prisilnega počitka pridelale okoli 1,7 milijarde dolarjev izgube. Dnevno je zaprtje zračnega prostora vplivalo na 1,2 milijona potnikov. "Vlade bi morale letalskim prevoznikom pomagati povrniti škodo te motnje," pa meni šef združenja Giovanni Bisignani.  Združenje, v katerem je 36 letalskih prevoznikov, je sicer že v torek zaprosilo za finančno pomoč.

Veliko bolje že včeraj
V torek je bila v Evropi opravljena že slaba polovica vseh predvidenih letov, zvečer pa je bilo nad območjem odprtega približno 75 odstotkov zračnega prostora.

Več evropskih držav, med njimi Slovenija, je v torek odprlo zračni prostor, z nekaterih večjih letališč pa so prvič po petih dneh poletela letala. Za danes na čim širše odprtje zračnih prostorov upajo v še več državah, pri čemer so oči uprte predvsem v Nemčijo, Dansko, Poljsko in Finsko.

Slovenski zračni prostor je odprt. Več v povezavi.
V Veliki Britaniji so začeli zračni prostor – potem ko je bil z izjemo Škotske in Severne Irske popolnoma zaprt vse od četrtka – postopoma odpirati v torek ob 23. uri. To pomeni tudi odprtje največjega evropskega letališča po številu potnikov Heathrow v Londonu.

 

Zračne prostore je več evropskih držav odprlo na podlagi ponedeljkove odločitve prometnih ministrov EU, ki so se dogovorili za uvedbo treh varnostnih con letenja, s čimer naj bi omejitve ohranili le na območjih, kjer je to res nujno.

Kaosa še ni konec
A kaosa v letalskem prometu, katerega posledice poleg številnih potnikov vse bolj čuti tudi gospodarstvo, kljub temu danes še zagotovo ne bo konec.

Evropska organizacija za varnost v letalskem prometu Eurocontrol je v ponedeljek ocenila, da se bo letalski promet v Evropi normaliziral v četrtek, če se seveda dejavnost islandskega ognjenika ne bo okrepila.

Ledeniški vulkan Ejyafjallajökull, ki je v minulih dneh praktično ohromil evropski letalski promet, je medtem še naprej dejaven, vendar pa se količina izbruhanega pepela zmanjšuje na račun večjih količin izbruhane lave in pare. A kako dejaven bo ognjenik v prihodnjih dneh, ni mogoče napovedati z gotovostjo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.