Še vedno brez patrij

Foto: Žurnal24 Sporne patrije, ki so vmes postale že svaruni.
Reprogramiranje ali prekinitev pogodbe s Patrio sta edini realni možnosti pravijo na MORS.
Oglej si celoten članek

Dejstvo je, da vlada ne bi šla v spremembo pogodbe, če v rokah ne bi imela adutov,” glede prekinitve ali reprogramiranja pogodbe s Patrio pravi vojaški poznavalec, ki ne želi biti imenovan.“Da je na podlagi ugotovitev iz kakovostnega prevzema mogoče pogodbo razveljaviti, so ministrstvu potrdili tudi že pravni strokovnjaki,” pove vir.

Črni dan za Patrio

Če bo pogodba razveljavljena zaradi krivde proizvajalca, bo Gorenje, ki je odprlo proizvodno linijo patrij v Sloveniji, od Patrie lahko zahtevalo 20-milijonsko garancijo. Patria, ki ima zadnje leto precej manj naročil, bi izgubila še več ugleda, poleg tega pa tudi dodatnih deset milijonov evrov, ki jih je za protidobave še pred realizacijo posla plačala poslovnežu Rudolfu Lebanu, pravi naš vir.

 
 

Glede Patrie smo pred zelo pomembnimi odločitvami, vendar jih moramo najprej sporočiti proizvajalcu.

Ljubica Jelušič, obrambna ministrica

 
Varnostne posledice
Prekinitev pogodbe bi pomenila, da slovenska vojska vsaj še štiri leta ne bi dobila vozil, ki bi zagotavljala varnost slovenskih vojakov na misijah v tujini. “Veliko odgovornost za vse ‘šlamastike’, ki se dogajajo, nosi tudi ministrstvo za obrambo, ki bi lahko številne nepravilnosti ugotovilo, še preden je bila Patria izbrana,” pravi vojaški poznavalec. “Glede oborožitve naši naročniki zahtevajo številne novosti in prototipe, ki jih proizvajalec seveda zagotovi, čeprav nima nobenih izkušenj, važen je le posel,” pravi.

Patria odgovarja
"Ne verjamemo, da bo pogodba razveljaljena," so nam včeraj odgovorili iz Patrie. Ministrstvo za obrambo je Patrii do petka določilo rok, da odgovori na ugotovitve poročila o kakovostnem prevzemu patrij.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.