Sedemletnica tvita iz pekla Alepa

Foto: tv
Foto: tv
"To je moje zadnje sporočilo," je v soboto zapisala sedemletnica, nekaj ur kasneje pa objavila svojo fotografijo v prahu in ruševinah. Njena družina je imela srečo.
Oglej si celoten članek

"Zadnje sporočilo - bombardiranje je tako močno, da ne bomo več živi. Ko umremo, ne pozabite ostalih 200 tisoč, ki so še tukaj. ," se glasi sobotno sporočilo na tviter profilu sedemletne Bane Alabed, ki se skupaj z mamo oglaša iz pekla zahodnega dela sirskega Alepa.

Hiša uničena, družina ostala živa

"Nimamo več hiše, porušena je in ostala sem v ruševinah. Videla sem mrtve in skoraj umrla, " se je glasilo sporočilo sedemletnice nekaj ur kasneje. Imela je srečo in ostala živa.

Bana Alabed ima na tviterju 133 tisoč sledilcev in je postala glas in obraz sto tisočih lačnih, bolnih, ranjenih in umirajočih v sirskem Alepu, kjer  pred prihajajočo zimo spopadi med vladnimi silami in uporniki še krepijo. Sirska vojska je novo ofenzivo na vzhodni del mesta sprožila pred dvema tednoma. Bana s svojimi sledici deli grozljive podobe mrtvih prijateljev s katerimi se je do včeraj še igrala.

Sirski uporniki so minuli konec tedna izgubili nadzor nad vsemi severnimi soseskami v vzhodnem Alepu, poročanje  observatorija za človekove pravice povzema STA. To je tretjina območja, ki je bil pod njihovim nadzorom. To je po navedbah observatorija njihov najhujši poraz od leta 2012, ki so osvojili vzhodni del nekoč največjega sirskega mesta.

Sirska vojska je po navedbah observatorija danes zasedla soseske Sakur, Hajdarija in Šejk Kodr, medtem ko so kurdske sile zasedle predel Šejk Fares.

Okoli 10.000 ljudi je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice pred bombardiranjem zbežalo v zahodni del mesta, ki je pod nadzorom vladnih sil, in v severni del mesta, ki ga nadzorujejo kurdske enote.

V vzhodnem delu mesta, ki je od leta 2012 pod nadzorom uporniških skupin, naj bi bilo še vedno ujetih okoli četrt milijona ljudi. Združeni narodi medtem opozarjajo, v obleganih delih Sirije živi skoraj pol milijona otrok, ki nimajo dostopa do hrane in zdravstvene oskrbe, predvsem na območjih, ki jih obvladujejo Al Asadove enote.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 10:36 30. November 2016.

    Zadnje sporočilo - bombardiranje je tako močno, da ne bomo več živi. Ko umremo, ne pozabite ostalih 200 tisoč, ki …

  • 17:57 29. November 2016.

    Sedaj nam že na takšni način kljukajo na našo vest. Je oče že mogoče kje v Evropi in <br />razmišlja …

  • 16:30 29. November 2016.

    in misliš da sio povedal kaj pametnega. Daj se predstavi z polnim imenom in priimkom če se upaš! to kar …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.