Šef naftnega podjetja: Tako bi lahko bilo še pet let

Foto: LJUBLJANA 03.09.12. PODRAZANJE, PODRAZITEV BENCINA, PETROL, NAFTA, FOTO: BOSTJAN
Foto: LJUBLJANA 03.09.12. PODRAZANJE, PODRAZITEV BENCINA, PETROL, NAFTA, FOTO: BOSTJAN
Prvi mož ExxonMobila je posvaril pred dolgotrajnimi pretresi na naftnem trgu.
Oglej si celoten članek

Potrošniki se morajo pripraviti na to, da bi lahko pretresi na naftnem trgu zaradi premalo investicij in pandemije trajali do pet let, je danes opozoril prvi mož ameriškega velikana ExxonMobil Darren Woods. Kot je dejal ob predstavitvi ExxonMobila kot četrtega partnerja projekta Qatar Energy, so pred nami številne neznanke.

Energetski trg številne pretrese doživlja tudi zaradi vojne v Ukrajini, saj je Rusija tako zaradi sankcij kot odgovora nanje zmanjšala izvoz določenih energentov, Evropa pa si želi, da bi v prihodnjih letih postala neodvisna od ruskih fosilnih goriv.

"Pred nami je najverjetneje obdobje treh do petih let precej zaostrenih razmer na trgu. Kako se bo to poznalo na ceni, bo močno vplivalo na povpraševanje, vendar je razvoj dogodkov težko predvideti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Woods na katarskem gospodarskem forumu.

Poleg tega, da se ni veliko vlagalo v iskanje novih naftnih virov, je Woods izpostavil, da je tudi pandemija sektor oklestila precejšnjega dobička.

Po njegovem mnenju bi podjetja in vlade morali razmišljati dolgoročno, drugače nas na trgu čaka veliko nestabilnosti in diskontinuitete.

Foto: Profimedia Nafta

Se je pa ExxonMobil kot četrto tuje energetsko podjetje pridružilo projektu Qatar Energy za razširitev črpanja na največjem nahajališču zemeljskega plina na svetu. Pri projektu bo tako kot francoski TotalEnergies imel 6,25-odstotni delež, medtem ko je delež ameriškega ConocoPhillipsa in italijanskega Enija 3,13-odstoten. Po pričakovanjih bo Katar v prihodnjih dneh razkril imena še več partnerjev.

Woods je prepričan, da bo projekt pomagal vzpostavil ravnovesje na svetovnem trgu, še navaja AFP.

Foto: Saša Despot Bencinska črpalka

Kaos na slovenskih črpalkah

V Sloveniji se v zadnjih dneh soočamo s pomanjkanjem goriva na določenih bencinskih črpalkah. Že vse od sobote so bile bencinske črpalke po državi zaradi napovedanega dviga cen močno obremenjene. Tako Petrol kot OMV nista mogla zagotavljati zadostnih količin goriva ob povečanem povpraševanju. Nekateri prevozniki grozijo z blokado bencinskih servisov.

Vlada je napovedala, da bo cene pogonskih goriv prilagajala vsakih 14 dni. 

Medtem je Agencija za varstvo konkurence po informacijah portala Necenzurirano začela uradni postopek, v katerem bo preverjala, ali sta največja trgovca z naftnimi derivati v državi v zadnjih dneh zlorabila svoj prevladujoči položaj na trgu. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 22:23 21. Junij 2022.

    Nafte je dovolj, kaosa pa ne.

  • 18:54 21. Junij 2022.

    in kaj je hotel povedat ta šef ? da bo še 5 let njemu v žep ne kapljalo ampak teklo, …

  • 18:49 21. Junij 2022.

    Slab začetek, dober al pa hiter konec?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.