Septembra bodo zamašili luknjo

Foto: Žurnal24 Podvodni posnetek mašenja luknje. (Foto: Reuters)
Podjetje BP bo predvidoma v prvem tednu septembra dokončno zamašilo luknjo v Mehiškem zalivu, iz katere je bruhala nafta. Spor glede užitnosti rib in rakov.
Oglej si celoten članek

Odkar je pred dvema tednoma BP začel zalivati luknjo na dnu Mehiškega zaliva z blatom in cementom, nafta, ki je bruhala v morje od 20. aprila, ne izteka več. Vodja sanacije Thad Allen, ki ga je določila ameriška vlada, je za CNN povedal: "Če bomo tako nadaljevali, bomo končali v tednu po prazniku dela (v ZDA prvi ponedeljek v septembru, op. p.)."

Vlada ocenjuje, da je v morje steklo 4,9 milijona sodčkov nafte, in kot pravijo, so 75 odstotkov nafte izčrpali iz vode, a vsi ne menijo tako.

Raziskovalci z univerze Južna Florida pravijo, da se je nafta najverjetneje usedla na dno Mehiškega zaliva na vzhodu in da usedlina lahko ogrozi morske živali. Raziskovalci z univerze Georgia pa trdijo, da je v morju ostalo od 70 do 79 odstotkov nafte.

Vlada zagotavlja, da je glede na ocenjeno količino izlite nafte in glede na izčrpano količino v morju ostalo do 26 odstotkov nafte.

Onesnažena morska bitja
Ker se je ravno začela sezona lova na škampe in bodo kmalu odprli področje za ribolov, pa se je pojavilo vprašanje, ali je varno jesti ribe, školjke in rake iz prej onesnaženega območja Mehiškega zaliva. Mnenja so deljena. Direktor urada za varnost hrane Donald Kraemer pravi, da je analiza živali pokazala, da niso nič bolj zastrupljene kot pred nesrečo in da je v njihovem telesu koncentracija nedovoljenih snovi daleč pod dovoljeno mejo.

Po drugi strani direktorica urada za oceane in atmosfero Jane Lubchenco pravi, da je voda najverjetneje še vedno onesnažena in da bi morali prepovedati ribolov.

Zaradi nasprotujočih si mnenj bo vlada naročila še nekaj testov morskih živali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.