Šešelj sodnici: "Vaši sodbi se bodo ljudje verjetno smejali"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Vojislav Šešelj je sklepni govor tožilstva minuli teden, v katerem je zanj zahtevalo 28 let zapora zaradi zločinov nad nesrbskim prebivalstvom v BiH, na Hrvaškem in v Vojvodini, označil za "kup nepovezanih stavkov in neumnosti".
Oglej si celoten članek

Vodja Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj je danes v sklepnem govoru na sojenju pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu dejal, da je to sodišče nezakonito in da ne deluje v interesu pravice, temveč da izvaja "umazano nalogo" zahodnih obveščevalnih služb, ki mu ukazujejo.

"To sodišče ni zakonito in regularno, ker ga je ustanovilo nepristojno telo – Varnostni svet ZN. Ni bilo ustanovljeno zato, da bi doseglo pravico, temveč da bi bilo sredstvo Varnostnega sveta ZN, ki vzpostavlja in varuje mir. Tukaj ni govora o pravici. To sodišče je političen instrument, celo vojaški instrument. To sodišče zamenjuje ameriško konjenico ali ameriško šesto floto," je dejal Šešelj.

"Proti meni ni nobenih dokazov"

Šešelj je oblasti v Beogradu označil za "izdajalski, kvizlinški režim" in dodal, da so obtožnico proti njemu vložili zato, da bi se ga znebili iz srbskega političnega življenja, njegovo stranko pa uničili.

Kot dokaz za to je znova navajal nekdanjo glavno tožilko haaškega sodišča Carlo Del Ponte, ki je v svoji knjigi napisala, da ji je srbski premier Zoran Đinđić domnevno naročil: "Odpeljite Šešlja in ga ne vračajte." Poudaril je, da je zelo zadovoljen s tem, kar je dosegel med sojenjem, zanj pa je najpomembnejše to, da bo "prepis ostal" in da je bilo zaradi tega "vredno živeti".

Dejal je še, da ga sodba ne zanima, sodnikom pa je sporočil: "Vaši sodbi se bodo ljudje verjetno smejali. Proti meni ni nobenih dokazov."

Obtožnica Šešlja bremeni "sovražnega govora in propagande sovraštva", načrtovanja, ukazovanja in spodbujanja pri načrtovanju ali izvrševanju pregona Hrvatov, Bošnjakov in drugih nesrbskih civilistov v okviru združenega zločinskega dejanja; njegov cilj je bila vzpostavitev Velike Srbije. Obtožen je, da je v okviru tega cilja novačil prostovoljce Srbske radikalne stranke, jih indoktriniral s sovraštvom do nesrbskega prebivalstva, organiziral ter poslal na bojišča.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.