Severna Koreja izstrelila raketo, Japonska izdala opozorilo

Foto: EPA
Foto: EPA
Severna Koreja je izstrelila raketo, ki je poletela preko Japonske in padla v Tihi ocean.
Oglej si celoten članek

Poveljstvo južnokorejske vojske je sporočilo, da je bila raketa izstreljena v bližini severnokorejske prestolnice Pjongjang. Preletela je več kot 2700 kilometrov in dosegla najvišjo višino 550 kilometrov. Raketa je bila izstreljena iz bližine severnokorejske prestolnice, kar ni povsem običajno. Najverjetneje je šlo za raketo tipa Hwasoong-12, novorazvito orožje srednjega dosega, piše BBC. Izstrelitev rakete je potrdil tudi ameriški Pentagon. 

Japonski premier Shinzo Abe je dejal, da je severnokorejska raketa predstavljala "grožnjo brez primere". Abe je dejal, da je Tokio vložil oster protest pri Severni Koreji. O incidentu je že govoril za ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, s katerim sta se dogovorila, da bosta razpravljala o dodatnih ukrepih proti Severni Koreji za povečanje pritiska na tamkajšnji režim. 

Foto: EPA izstrelitev rakete Severna Koreja Japonska vojska rakete ni poskušala prestreči, saj ni bilo nevarnosti, da bi padel na japonska tla. Izstrelek je razpadel na tri dele, preden je padel v ocean, je poročala japonska tiskovna agencija Kyodo, ki se sklicuje na neimenovane vladne vire.

Ob preletu rakete so se za kratek čas oglasile sirene, na severovzhodu in vzhodu Japonske pa so ustavili železniški promet. Oblasti so prebivalcem otoka Hokaido naročile, naj poiščejo zatočišče. Po izstrelitvi je ukazal prikaz "vseobsegajočih" vojaških zmgoljivosti Seula v primeru napada. Štirje lovci so nato med vojaško vajo odvrgli osem bomb v severni provinci Gangwon. 

Severnokorejska vojska je v soboto v Japonsko morje izstrelila tri rakete, pri čemer sta dve preleteli okoli 250 kilometrov, je potrdilo ameriško poveljstvo na Tihem oceanu.

Varnostni svet ZN naj bi se na izrednem sestanku sešel še danes. Sestal se je južnokorejski varnostni svet. Britanski zunanji minister Boris Johnson je izrazil ogorčenje nad provokacijo Severne Koreje. Potezo Pjongjanga je obsodila tudi Avstralija. 

Rusija je izrazila izjemno zaskbrljenost zaradi razmer v Severni Koreji. "Vidimo tendenco k naraščanju napetosti in smo izredno zaskrbljeni zaradi razvoja dogodkov," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. Ocenil je, da so pri "provokaciji Pjongjanga v novo izstrelitev" imele vlogo obsežne južnokorejsko-ameriške vojaške vaje, ki so se začele 21. avgusta. 

Severna Koreja je izstrelitev rakete izvedla, medtem ko ZDA in Južna Koreja izvajata 11-dnevne skupne vojaške vaje, ki jih je režim v Pjongjangu označil za skrajno provokacijo.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.