Severna Koreja jedrsko orožje zapisala v ustavo

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Severna Koreja je na zasedanju parlamenta sredi meseca spremenila ustavo. Kot so sporočili v sredo, je v ustavi zdaj zapisano, da je Severna Koreja država z jedrskim orožjem.
Oglej si celoten članek

V preambuli ustave je po navedbah severnokorejskih medijev zapisano: "Vodja nacionalne komisije za obrambo Kim Džong Il je našo domovino spremenil v nepremagljivo državo politične ideologije, državo z jedrskim orožjem in nepopustljivo vojaško silo, s čimer je odprl pot za oblikovanje močnega naroda."

V prejšnji ustavi, ki je veljala od aprila 2010, jedrsko orožje ni bilo omenjeno. Ustavo so sicer spremenili, da bi vanjo vnesli dosežke pokojnega voditelja Kim Džong Ila.

Znak, da se mu ne nameravajo odpovedati

Severna Koreja že desetletja razvija jedrsko orožje, ki ga po lastnih navedbah potrebuje za samoobrambo pred ameriško jedrsko grožnjo.

Septembra 2005 se je sicer Pjongjang v okviru šeststranskih pogajanj zavezal, da bo ukinil jedrski program v zameno za ekonomske in diplomatske ugodnosti ter varnostna zagotovila. Pogajanja so nato konec leta 2008 zastala.

Kot ocenjujejo južnokorejski analitiki, je tokratna sprememba ustave znak, da se Severna Koreja ne namerava odpovedati jedrskemu programu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.