Severni Koreji se izstrelitev ni posrečila

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Severna Koreja je neuspešno izstrelila raketo dolgega dometa, ki je nekaj minut kasneje padla v Rumeno morje. Izstrelitev je sprožila burne odzive sosed in Zahoda.
Oglej si celoten članek

Severnokorejske oblasti so kljub nasprotovanju sosednjih in zahodnih držav izstrelile raketo dolgega dometa, ki naj bi v orbito ponesla satelit. Raketa je poletela kakih 150 kilometrov visoko, a vstop v orbito ni uspel, kar so priznale tudi severnokorejske oblasti. Po podatkih ameriških oblasti je del rakete padel v Rumeno morje 165 kilometrov od južnokorejske prestolnice Seul.

Raketo ali satelit?

Severna Koreja sicer ves čas zatrjuje, da je bila naloga rakete v vesolje ponesti satelit in da gre za projekt miroljubne narave v času praznovanja stoletnice rojstva ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga. ZDA so izstrelitev ostro obsodile kot "propagandno razkazovanje" in poudarile, da izstrelitev krši njene zaveze in škodi varnosti v Aziji. "Severna Koreja se s takšnimi provokativnimi dejanji le dodatno izolira ter troši denar za orožje in propagandno razkazovanje, medtem ko so prebivalci Severne Koreje lačni," je izjavil tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney.

Tudi glavni zaveznici Washingtona v tem delu Azije, Južna Koreja in Japonska, sta obsodili severnokorejsko izstrelitev rakete. "Severnokorejska izstrelitev je jasna kršitev resolucije ZN, ki prepoveduje kakršnekoli izstrelitve z uporabo tehnologije balističnih raket. To je provokativno dejanje, ki ogroža mir in varnost na Korejskem polotoku in v severovzhodni Aziji," je dejal južnokorejski zunanji minister Kim Sung Huan.

Japonska, ki je zagrozila, da bo raketo prestregla, če bi zašla nad njeno ozemlje, se je strinjal, da je šlo po vsej verjetnosti za poskus izstrelitve rakete dolgega dosega in ne za izstrelitev satelita, kar trdi Pjongjang. "Tudi če je polomija, gre za grobo izzivanje naše države in drugih vpletenih držav ter krši resolucije Varnostnega sveta ZN," je izjavil vodja kabineta Osamu Fudžimura.

Kitajska poziva k pomiritvi strasti

Medtem je Kitajska vse strani pozvala k mirnosti in zadržanosti. "Upamo, da lahko vse vpletene strani ohranijo mirnost in zadržanost ter se vzdržijo dejanj, ki bi škodila miru in stabilnosti na Korejskem polotoku in v regiji," je izjavil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lju Veimin.

Varnostni svet ZN še danes o Severni Koreji

Tudi zunanji ministri skupine G8 so Severno Korejo takoj obsodili in sporočili, da bodo razmislili o morebitnem postopku v Varnostnem svetu ZN. "Pozivamo Severno Korejo, naj se vzdrži nadaljnjih izstrelitev s tehnologijo balističnih raket in drugih dejanj, ki poslabšujejo razmere na Korejskem polotoku," so v izjavi sporočili zunanji ministri G8. Kot so sporočili diplomatski viri pri ZN, se bo še danes na nujni seji sestal Varnostni svet ZN, ki bo odločal "o naslednjih korakih".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.