Sežig Koranov za zdaj zamrznili

Foto: Žurnal24 Terry Jones je zaradi pritiska domače in tuje javnosti opustil sežig Korana. (Fo Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Floridska cerkev za zdaj zamrznila sežig Koranov. Pastor Jones trdi, da so mu islamski voditelji obljubili premestitev gradnje mošeje v New Yorku, kar slednji zanikajo.
Oglej si celoten članek

Pastor Terry Jones iz floridske cerkve Dove World Outreach Center je zamrznil odločitev o sežigu Koranov ob deveti obletnici terorističnih napadov. Do takšne odločitve naj bi prišlo po tem, ko so mu islamski voditelji obljubili, da v New Yorku ne bodo zgradili mošeje. Mnogi Američani namreč menijo, da je gradnja mošeje v bližini točke nič, kjer je leta 2001 umrlo tri tisoč ljudi, sporna.

Jones je novinarjem še dejal, da bo v soboto skupaj s floridskim imamom Muhammadom Musrijem odpotoval v New York, kjer se bosta srečala s tamkajšnjim imamom Feisalom Abdulom Raufom. Slednji je bil nad izjavami Jonesa presenečen. "Vesel sem, da pastor Jones ne bo sežgal Koranov. O gradnji mošeje pa se nisem pogovarjal ne z njim ne z imamom Musrijem. S svojo vero se ne igramo in ne mislimo trgovati," je povedal Rauf.

Jones obrnil besede?
Pastor Jones je novinarjem po njegovi izjavi dejal, da se počuti izdanega, Musri pa je zatrdil, da je Jones "njegove besede obrnil in da do dogovora o premestitvi lokacije, kjer bodo zgradili mošejo, sploh ni prišlo". "Dogovorila sva se, da odpotujeva v New York, kjer se bova srečala z imamom Raufom, toda to je vse," je povedal Musri, Jones pa je dodal, da se sežigu Koranov v tem primeru niso odpovedali, temveč so ga samo zamrznili.

Da do sprememb pri lokaciji, kjer naj bi stala mošeja, ni prišlo, je potrdil tudi Sharif El-Gamal, predsednik uprave podjetja Soho Properties, ki bo postavilo islamski center. Ta je dejal, da z načrti nadaljujejo in da se niso pogovarjali o tem, da bi center postavili kjer drugje.

Umrli trije protestniki

Na načrt o sežigu Korana so se burno odzvali muslimani po vsem svetu, v Afganistanu pa potekajo največji protesti, odkar je floridska cerkev oznanila, da bo oskrunila sveto muslimansko knjigo. Na severovzhodu države se je na ulicah zbralo okoli 10 tisoč protestnikov, ki so vzklikali protiameriška gesla.

Množica je zažigala ameriško zastavo in vzklikala "smrt kristjanom". V provinci Badakšan je množica napadla Natovo oporišče, ki ga vodijo Nemci. Vojaške sile so na napad odgovorile z ognjem in ubile tri protestnike.

Ogorčen tudi Obama
Sežig Koranov je včeraj obsodil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je dejal, da bi lahko takšno dejanje povzročilo še več samomorilskih napadov Al Kaide. Pastorja Jonesa je poklical obrambni minister Robert Gates, ki mu je svetoval, naj se odpove svojemu načrtu. Predstavnik Pentagona Geoff Morrell je povedal, da je Gates Jonesu dejal, da bodo v nasprotnem primeru ogrožena življenja ameriških vojakov v Iraku in Afganistanu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.