SF: raziskovalec umrl zaradi redke bakterije

Foto: iStockphoto
Foto: iStockphoto
V enem izmed laboratorijev za odkrivanje infekcijskih bolezni v San Franciscu je zaradi okužbe z redko bakterijo umrl 25-letni raziskovalec. Oblasti se bojijo, da bi se lahko okužili tudi njegovi sodelavci.
Oglej si celoten članek

Moški je umrl prejšnji konec tedna le nekaj minut zatem, ko ga je v bolnišnico na njegovo željo pripeljalo dekle, poroča San Jose Mercury News. Kalifornijske oblasti, ki so že začele s preiskavo, so sporočile, da se je raziskovalec ukvarjal z bakterijo, ki je povezana z okužbo krvožilnega sistema. Ker se bojijo, da bi lahko bili okuženi tudi njegovi sodelavci, so stopili v stik tudi z njimi.

Tamkajšnji državni laboratorij je medtem že sporočil, da se je 25-letnik okužil s sevom redke bakterije Neisseria meningitidis, ki jo je preučeval več mesecev. Bakterija namreč povzroči meningitis in sepso. Pri slednji gre za okužbo krvi, kar lahko povzroči odpoved organov in v najhujšem primeru tudi smrt. Prenaša se lahko s kašljanjem, poljubljanjem in kihanjem.

Meningitis pa je vnetje možganske ovojnice in vnetje ovojnice hrbtenjače. Gre za eno izmed najpogostejših okužb osrednjega živčevja in povzroči poškodbo možganov in smrt, če se takoj ne začne z zdravljenjem.

"Laboratorij je zapustil v petek okoli petih popoldne," je povedal vodja tamkajšnje infekcijske klinike Harry Lampiris. "Nobenih simptomov ni imel." Petindvajsetletnik je nato svojemu dekletu dve uri kasneje dejal, da se slabo počuti – da ga boli glava in da ima vročino.

Do sobote zjutraj se je njegovo stanje vse bolj poslabševalo in dekle je zjutraj prosil, naj ga pelje v bolnišnico. Že v avtomobilu je omedlel. Le nekaj minut po prihodu v bolnišnico pa je umrl.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.