Sirci ostali brez telefonov in spleta

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sirci so od torka zvečer brez dostopa do spleta in telefona. Uporniki, ki od nastopa mrka za komunikacijo uporabljajo satelitsko povezavo, ne verjamejo v tehnične težave. Prepričani so, da so motnje namerno povzročene s strani režima predsednika Bašarja al Asada.
Oglej si celoten članek

Sirska državna tiskovna agencija Sana je izpad spleta in telefonskih povezav med sirskimi provincami pripisala težavam z optičnimi kabli. O izpadu so v torek prva poročalaameriška tehnološka podjetja in ameriški State Department, ki pa razlogov niso navedli. Podoben izpad je nastopil novembra.

Po poročanju Sane se sicer oblasti trudijo čim prej popraviti napako in znova vzpostaviti storitve.

Aktivisti, ki prek spleta pogosto poročajo o zločinih in nasilju v državi, pa so za izpad okrivili oblasti. Poudarili so, da počasi delujejo celo naprave za komunikacijo prek satelitske povezave, ki jih številni uporniki uporabljajo z namenom izogniti se državnemu nadzoru.

Nekateri aktivisti celo menijo, da se režim pripravlja na neke vrste napad. Na to naj bi kazale tudi izkušnje s preteklimi izpadi spleta.

Sirija je na lestvici indeksa svobode medijev, ki jo sestavlja organizacija Novinarji brez meja, na 176. od 179 mest.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.