Škof poskuša pomagati mladim

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Poljski škof Anton Dlugosz, ki je znan po svojem pastoralnem delu z otroki in ljudmi, se je poljski javnosti predstavil s serijo člankov, v katerih piše, kako lahko katolik zapeljuje in kdaj lahko uporabi kletvice.
Oglej si celoten članek

Poljski škof Anton Dlugosz se v medijih pojavlja že dalj časa. Med drugim nastopa tudi v otroških verskih serijah, ki se že vrsto let predvajajo na češki televiziji. V njih poje in pleše z otroki, včasih pa podobne šove izvaja tudi v cerkvah. Poleg tega je izdal že vrsto zgoščenk, na enem izmed njegovih koncertov pa ga je prišla poslušati 10-tisočglava množica ljudi, piše spletni Jutarnji List.

Za predstavnika katoliške cerkve je takšno pojavljanje v medijih precej nenavadno. Zato je nemalokrat žrtev posmehovanja, a ga to prav nič ne moti. Svojim kritikom odgovarja: "Rad plešem in pojem. Če želite biti mučeniki za vsako ceno, potem preprosto ne razumete Jezusovega poslanstva. Želim, da otroci v cerkvi občutijo veselje in srečo. In jaz jim to veselje poskušam prenesti skozi pesem."

Otrokom poleg pesmi rad deli tudi uporabne nasvete

S svojimi nasveti poskuša mlade usmeriti na pravo pot. Pred kratkim je v enem izmed tabloidov zapisal, da nikakor ne drži, da naj katolik ne bi smel preklinjati, saj lahko v trenutku jeze kletvice služijo kot ventil. Dodal je še, da kletvica ne sme vsebovati imena boga ali svetnikov, ne sme biti vulgarna, z njo pa ne smemo škodovati bližnjim. "Besede, ki jih uporabimo v naletu jeze, nas nikakor ne smejo privesti do situacij, ki bi lahko izzvale nasilje. Namenjene so le popestritvi ozračja."

Mladim je poskušal približati tudi zapeljevanje partnerjev. "Pozorni moramo biti, da niso predrzni, kadar zapeljujemo. Vprašati se je treba, ali bi želeli, da bi nekdo na takšen način zapeljal vašo sestro."

Nič ni narobe, če fant svojo izbranko pelje na čaj ali kavo, lahko spije tudi kozarec vina, a vse v mejah normale, pravi škof. Prav tako naj bi fant plačal račun. Nedopustno pa naj bi bilo dajanje komplimentov, v katere ljudje še sami ne verjamejo. Ljubezen se ne more graditi na laži. Nespoštljiva sta tudi opijanje na zmenku in dvorjenje prek SMS-sporočil in interneta.

"Katolike ne sme vedno voditi misel, da je vsaka situacija že greh. Katolik je človek, ki odgovarja za svoja dejanja."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.