Škotska hoče neodvisnost

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski premier David Cameron in njegov škotski kolega Alex Salmond sta danes odobrila načrt za referendum o škotski neodvisnosti.
Oglej si celoten članek

London je v skladu z načrtom škotski vladi odstopil pristojnosti za izvedbo zgodovinskega referenduma jeseni 2014, na katerem bodo Škoti odločali o prihodnosti 300 let stare zveze z Anglijo.

David Cameron, ki sicer ostro nasprotuje odcepitvi Škotske, se bo z Alexom Salmondom, vodjo Škotske nacionalne stranke (SNP) in velikim privržencem neodvisnosti te pokrajine, srečal po tem, ko so pristojni ministri obeh strani dosegli dogovor o pogojih glasovanja.

Na referendumu bo škotsko prebivalstvo o prihodnosti pokrajine odločalo z odgovorom da ali ne, na voljo pa naj ne bi imeli možnost izbire "postopnega prevzemanja oblasti".

Ker si kljub Salmondovemu prizadevanju za neodvisnost Škotske po rezultatih zadnje ankete neodvisnosti želi le 28 odstotkov Škotov, si je SNP prizadevala, da bi referendum potekal šele čez dve leti. Tako naj bi imeli dovolj časa za obsežno kampanjo in pridobivanje glasov volilcev. Med temi bodo tudi 16- in 17-letniki, kar je tudi bila ena od zahtev Salmonda pri pogajanjih o pogojih poteka referenduma z Londonom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.