Škotska premierka Nicola Sturgeon napovedala odstop

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Škotska premierka Nicola Sturgeon bo po več kot osmih letih odstopila s položaja.
Oglej si celoten članek

Voditeljica Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon je to sporočila na današnji izredni novinarski konferenci v svoji uradni rezidenci v Edinburgu. Kot je pojasnila, odločitev ni odziv na kratkoročne pritiske, temveč izhaja iz globljega in dolgoročnejšega razmisleka.

"Danes sporočam, da nameravam odstopiti kot premierka in kot voditeljica svoje stranke," je dejala in napovedala, da bo na položaju ostala do izvolitve svojega naslednika, poroča britanski BBC.

"Moja odločitev izhaja iz dolžnosti in ljubezni," je pojasnila in delo škotskega premierja označila za "najboljše delo na svetu". Vendar pa je pomembno, da človek "skoraj instinktivno ve, kdaj je pravi trenutek, da narediš prostor nekomu drugemu", je dodala.

Kot je pojasnila, odločitev za odstop ni odziv na kratkoročne pritiske, temveč "izhaja iz globlje in dolgoročnejše presoje". S to odločitvijo se je po lastnih besedah spopadala že nekaj tednov. Ob tem je omenila, da ji kot premierki med drugim primanjkuje zasebnosti.

Odgovornost v času pandemije covida-19 je bila ogromna, je nadaljevala in vodenje Škotske v času pandemije označila za "daleč najtežje, kar je počela". Dodala je, da bo "drugim prepustila, da ocenijo njeno delo".

Foto: Epa Nicola Sturgeon

Sturgeon je povedala tudi, da politike ne zapušča. V škotskem parlamentu ostaja vsaj do naslednjih volitev leta 2026. "Škotska je danes pravičnejša, kot je bila leta 2015. Ponosna sem na veliko stvari, vendar je vedno treba storiti še veliko več," je ocenila.

Svoji družini, stranki in prebivalcem Škotske se je zahvalila za podporo. Kot je dejala, je bil premierski položaj "privilegij njenega življenja", sama pa verjame, da bo njen naslednik Škotsko popeljal do neodvisnosti. Pri tem svojega favorita ni navedla, navaja BBC.

Sturgeon je škotska premierka postala novembra 2014, ko je po referendumu o neodvisnosti Škotske prevzela položaj od Alexa Salmonda. S tem je postala premierka z najdaljšim stažem v zgodovini Škotske. Članica škotskega parlamenta je sicer od leta 1999, leta 2004 pa je postala namestnica vodje SNP, ki jo je popeljala do vrste volilnih zmag na britanski, škotski in lokalni ravni.

Po neuspehu prizadevanj za neodvisnost Škotske na referendumu leta 2014 si je Sturgeon zlasti po brexitu in kljub nasprotovanju Londona intenzivno prizadevala za vnovičen referendum, a je britansko vrhovno sodišče lani razsodilo, da holyrood nima pristojnosti za izvedbo tovrstnega glasovanja.

Danes je izrazila prepričanje, da je "zadeva dobljena", SNP pa bo naslednji mesec razpravljala o tem, da bi naslednje volitve v Veliki Britaniji obravnavali kot de facto referendum o neodvisnosti.

Škotska premierka v odhajanju je bila v zadnjem času deležna tudi kritik zaradi podpore zakonodajnemu predlogu o pravicah transspolnih oseb, ki ga je potrdil tudi škotski parlament, nakar ga je vlada v Londonu blokirala.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 16:23 17. Februar 2023.

    Ena ali dve lastovki....še nista pomlad. Največje gnide ne bodo odstopile same. Ja, če bi se vsi politiki zares polno …

  • 14:21 15. Februar 2023.

    Škoti so pregovorno škrti. Je mogoče odstopljena primierka tudi vrgla puško v koruzo ali se to samo pri nas dogaja. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.