Skrita kamera: Seks za boljše ocene

Foto: Profimedia Študenti
"Nihče nas ne posluša, nihče nam ne pomaga. Poznam veliko ljudi, ki so jih zlorabili, vendar glede tega ne naredijo nič."
Oglej si celoten članek

BBC-jevi novinarji so več kot eno leto skrivaj snemali dogajanje na univerzi v Lagosu, Nigerija in univerzi v Gani. 

"Ugasni luč, zakleni vrata, kakšno minuto se bova poljubljala." S takšnimi in podobnimi besedami so študentke na obeh univerzah zlorabljali. Tudi Kiki Mordi, glavno novinarko v tem primeru, so zlorabili na univerzi. Zaradi tega bi rada nadaljnje zgodbe zlorab preprečila. 

Zlorabe študentk na univerzi v Lagosu

9 mesecev so skrivaj intervjuvali nekdanje in zdajšnje študentke, kar jih je pripeljalo do profesorja na Filozofski fakulteti, Bonifaceja Igbeneghu. Igbeneghu je  nekdanji poddekan in glavni pastor cerkve v Lagosu, Foursquare Gospel Church.

K njemu je pod krinko odšla novinarka, ki se je pretvarjala, da ima 17 let. Tolikšna je namreč starost za privolitev v spolni odnos v Nigeriji. Pretvarjala se je, da je ravno zaključila s srednjo šolo in da se želi vpisati na univerzo v Lagosu, ali Unilag, kot jo kličejo domačini.

Profesor jo je povabil v svojo pisarno, da bi ji predstavil način dela na Unilagu. Kadar koli je šla k njemu v pisarno, so ji namestili gumb za paniko, ki bi ga lahko v primeru stiske aktivirala. Ostala ekipa bi ji nato takoj priskočila na pomoč.

Foto: Profimedia Študentka

Nedolgo za tem, ko je novinarka prvič prišla v pisarno Igbeneghu, je začel komentirati njen videz - začel ji je govoriti, da je zelo lepa. Kmalu za tem ji je pojasnil, da kljub temu da ima on 50 let, lahko dobi tudi 17-letnico, če ji govori lepe stvari, ter če ji da kaj denarja.

Nekaj dni kasneje jo je povabil na drugo srečanje v svojo pisarno in jo prosil, naj moli z njim. Ta molitev se je močno razlikovala od običajnih, saj je ves čas molitve pastor sugestivno premikal svoje boke. Proti koncu sestanka je "študentki" rekel, naj ne skrbi glede vpisa, saj se bo on potrudil, da jo bodo sprejeli. Nato pa jo je začel spraševati o njenem spolnem življenju.

"Rad si izbira šibkejše študentke, saj ve, da so zelo ranljive."

Tudi bivše študentke univerze v Lagosu poročajo o zlorabah. "Rekel mi je, naj pridem v njegovo pisarno, nato je zaklenil vrata. Včasih te je želel otipavati, včasih je želel s tabo tudi seksati. Rad si izbira šibkejše študentke, saj ve, da so zelo ranljive," je povedala nekdanje študentka, ki je želela ostati anonimna. Ena izmed zlorabljenih študentk se je po zaključku študija želela že štirikrat ubiti, razlog za to naj bi bile večkratne zlorabe Igbeneghuja.

Ko se je BBC-jeva novinarka pod krinko naslednjič dobila z njim, ji je povedal za kraj, kjer se profesorji skrivaj dobivajo s študentkami. Dejal ji je še, da študentke za seks s profesorji dobijo boljše ocene.

Na zadnjem srečanju je "študentki" nalil brezalkoholno vino, nato pa jo je opomnil, da mora biti ubogljiva, če želi biti sprejeta na Unilag. Njegove zahteve so postajale vse bolj neprimerne. Začel jo je spraševati, ali se želi poljubljati z njim, nato pa ji rekel, naj ugasne luči in zaklene vrata, on pa se bo z njo kakšno minuto poljubljal.

Zatem je odšel na stranišče, ko se je vrnil, je rekel, da je čas za "novo izkušnjo" in ugasnil luči ter zaklenil vrata. Začel ji je govoriti, naj pride bližje, ko tega ni želela storiti, jo je k sebi povlekel. Nato jo je objel in ji rekel, da je "ne bo poškodoval". Ko je prosila, če gre lahko na stranišče, jo je končno izpustil. "To je izkušnja, ki jo študentke doživijo s profesorji v tisti posebni sobi," ji je še rekel.

Ko se je vrnila s stranišča, se ji je smejal, češ da se mora bolj sprostiti. Nato jo je še opozoril, da bodo sledile posledice, če se ne bo vračala v njegovo pisarno kadarkoli jo bo poklical.

Kljub številnim prošnjam, Igbeneghu ni odgovoril na obtožbe.

Celotno zgodbo si lahko ogledate v spodnjem videu:

Zlorabe študentk na univerzi v Gani

V Gani pa tedni mučnih razgovorov novinarje pripeljali do profesorja Paula Kwame Butakorja s Fakultete za izobraževanje. Pod krinko so poslali novinarko, ki se je pretvarjala, da je študentka zadnjega letnika dodiplomskega študija in si želi na magisterij. Že na njunem drugem zasebnem srečanju je Butakor "študentko" začel spraševati o tem, če bi lahko bil njen "drugi fant". Povedal ji je, da je poročen, njegova žena pa je trenutno v tujini. Prav tako ji je ponudil mentorstvo, čeprav je rok za prijavo že minil.

Kaj pravi zakonodaja? Zakoni univerze določajo, da predavatelji oziroma profesorji na univerzi ne smejo imeti spolnih odnosov s svojimi študenti oziroma študentkami, če to lahko vpliva na izobrazbo ali kariero študentk. Flirtanje je tako prekršek.

Ko ga je intervjuval BBC, je Butakor zanikal kakršnokoli flirtanje z novinarko ali katero koli drugo študentko. Rekel je tudi, da sledi vsem predpisom in zakonom Univerze.

Se bo spolno nadlegovanje na univerzi v Lagosu in Gani sploh končalo?

Problem zlorabe študentk v Zahodni Afriki traja že desetletja, (nekdanje) študentke pa so zelo pesimistične. "Nihče nas ne posluša, nihče nam ne pomaga. Poznam veliko ljudi, ki so jih zlorabili, vendar glede tega ne naredijo nič," je komentirala ena od zlorabljenih študentk. Upajo, da bo ta zgodba prikazala problem zlorabe na Univerzah v novi luči, ter da se bo proti omenjenim profesorjem ukrepalo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 20:33 7. Oktober 2019.

    Na lepe oči bi se mogla dat kej narest, sam tole s sexom je pa prevec ..

  • 15:15 7. Oktober 2019.

    Niso samo profesorji pokvarjeni,taki so tudi eni župani.

  • Ivo
    12:43 7. Oktober 2019.

    Hvala bogu, da pri nas tega ni!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.