Skrivnostna ugrabitev v Baltskem morju

Foto: Žurnal24 So se pirati pojavili še v Baltskem morju ali pa gre le za osamljen incident?
Skupina oboroženih in zamaskiranih moških, ki se je izdajala za švedske preiskovalce, je bila ugrabila finsko tovorno ladjo.
Oglej si celoten članek

Šele pred kratkim je prišlo na dan, da je že 24. julija skupina oboroženih in zamaskiranih neznancev v Baltskem morju zasegla tovorno ladjo Arctic Sea finskega podjetja Solchart OY, ki je plula pod malteško zastavo. Ladjo, ki je prevažala les, so ugrabili nekje med otočjema Gotand in Öland.

Ugrabitelji, ki so se izdajali za švedske policiste, so ladjo zadržali za 12 ur. Med drugim so se fizično znašali nad petnajstčlansko posadko ladje in nekatere člane lažje ranili.

Kot poroča švedska agencija TT, so se domnevni pirati tovorni ladji približali na gumijastem čolnu. Policija domneva, da so ugrabitelji – ki naj bi jih bilo med osem in deset – najverjetneje iskali tovor z drogo, ki so ga bili nameravali prevzeti. Kot indic, ki kaže na to možnost, je predstavnik švedske policije navedel dejstvo, da so se angleško govoreči "pirati" izdajali za kriminaliste, ki preiskujejo nedovoljen promet z drogami. Vodja preiskave ugrabitve Ingemar Isaksson pa je dejal, da se takšen primer ugrabitve ladje v švedskih pomorskih vodah še ni pripetil. Izvršiteljem ugrabitve še niso prišli na sled.

Zmeda na Finskem
V zvezi z ugrabitvijo je švedska policija že dva dneva v stiku s finsko policijo. Zanimivo je, da so finske oblasti incident sprva zanikale. Pozneje pa so z notranjega ministrstva sporočili, da so jih švedski organi z ugrabitvijo seznanili že v torek. Z ugrabitvijo je najprej omenjeno finsko podjetje seznanilo rusko ambasado na Finskem (člani posadke na ladji so ruski državljani), to pa je informiralo švedske oblasti.

Švedski preiskovalci so še sporočili, da s člani posadke ugrabljene ladje niso v stiku. Ladja Arctic Sea je prejšnji teden izplula iz finskega pristanišča Pietarsaari/Jakobstad in se odpravila proti Alžiriji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.