"Slava Ukrajini!"

Foto: Gašper Završnik Ukrajina Kijev Foto: Gašper Završnik Ukrajina Kijev prva pomoč Foto: Gašper Završnik Ukrajina Kijev Foto: Gašper Završnik Ukrajina Kijev Foto: Gašper Završnik Ukrajina Kijev Foto: Gašper Završnik Ukrajina Kijev Foto: Gašper Završnik Ukrajina Kijev
Kijevski Trg neodvisnost so danes preplavile krimske zastave, na odru se vrstijo čustveni nacionalistični govori, ki nasprotujejo ruski okupaciji. Skorajda vsak govor se zaključi z obveznim "Slava Ukrajini!".
Oglej si celoten članek

Od zahtev po političnih spremembah se fokus preusmerja na krimski referendum. Kijevski Trg neodvisnosti, kjer Ukrajinci zadnje štiri mesece zahtevajo politične spremembe, se vse bolj spreminja v prizorišče nasprotovanja referendumu. Trg so danes preplavile krimske zastave, na odru pa se drug za drugim vrstijo čustveni nacionalistični govori, ki nasprotujejo ruski okupaciji in zahtevajo ohranitev suverene Ukrajine. Skorajda vsak govor pa se zaključi z obveznim "Slava Ukrajini!". 

Katerina Maksim iz Civilne iniciative Majdan pravi, da so po odstopu nekdanjega predsednika Viktorja Janukoviča želeli nadzorovati novi parlament. "Zdaj pa je našo namero v določeni meri preprečil skupni sovražnik, saj moramo s parlamentom deloma združiti moči proti njemu. Zdaj bo verjetno težje, saj moramo podpirati tudi stvari, ki jih drugače ne bi, saj je pred nami večja nevarnost." Euromajdanovci in civilna družba so si pred krimsko krizo želeli nadzirati in kritično pritiskati na delovanje parlamenta v smeri proti omejevanju korupcije in iskanju novega sistema.

Na trgu do vsaj še do volitev

Tudi nova oblast si želi majdanovce poriniti nekoliko na stran. Vendar pravijo, da bodo vztrajali na barikadah najmanj do predsedniških volitev 25. maja. Da na trgu vztrajajo že mesece, je razvidno tudi iz številnih še vedno okrašenih božičnih smrečic, postavljenih ob šotorih. Majdanovci so razdeljeni glede na stotnije, ki so organizirane bodisi po regijah, specializaciji ali organizacijah. Stotnije izhajajo iz nekdanjega kozaškega ustroja. Trenutno je na trgu neodvisnosti še okoli 39 stotnij, a vse nimajo stotih članov. Vodje stotnij se vsak večer sestajajo, si razdelijo naloge, načrtujejo varnost, logistiko in prihodnje aktivnosti.

Za umrlimi slike, oltarji in cvetje

"Majdan temelji na solidarnosti. V času največje nevarnosti, ko so na nas merili ostrostrelci, so v improvizirano bolnišnico v bližnjem samostanu ljudje prinašali povoje, zdravila in drugo potrebno pomoč. Podobno je s hrano in orožjem," pripoveduje Maksimova. Člani skupin za samoobrambo Majdana, ki danes po trgu paradirajo v neprebojnih jopičih in s pendreki, so sprva v rokah držali le lesene palice in druga improvizirana orožja.

Številni prostori v okoliški stavbah so videz zapuščeni in prelepljeni s plakati, vendar so jih lastniki prostovoljno odstopili aktivistom. V prostorih restavracije s hitro prehrano tako še vedno deluje center za psihološko pomoč, v trgovini z elitnimi oblačili pa prva medicinska pomoč. Na dneve brutalnega nasilja na Majdanu in okolici pa spominja sveže cvetje, slike umrlih in provizorični spomeniki okoli 100 žrtvam.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:29 16. Marec 2014.

    Slava Ukrajini, Krim pa Rusiji:)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.