Slovaki pocenili osnovne dobrine

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Košarica z osnovnimi dobrinami se je na Slovaškem v enem letu pocenila za približno pet odstotkov.
Oglej si celoten članek

Medtem ko se z vsega sveta v teh mesecih množijo novice o podražitvah, je Slovake presenetila pocenitev nekaterih osnovnih dobrin. Slovaški potrošniki, ki na blagajno prinesejo košarico s kruhom, moko, jogurtom, maslom in sladkorjem, zanjo danes v povprečju plačajo pet odstotkov manj kot pred enim letom.

Pocenitev je še posebno občutna pri mlečnih proizvodih. Po podatkih slovaškega urada za statistiko je bilo treba za 125 gramov masla 90 centov, kolikor stane zdaj, nazadnje odšteti pred letom in pol, cene trdih sirov pa so upadle na raven lanskega leta.

Meso dražje, a bi se lahko pocenilo

Na policah trgovin se je sicer podražilo meso, ki pa bi se lahko po napovedih pocenilo, če bo občutno padla potrošnja. "Trenutna strategija proizvajalcev in trgovcev je obdržati cene, da bi se izognili padcu dobička," je ob tem ocenil tržni analitik Lubomir Drahovski.

Poznavalci slovaškega trga sicer pričakujejo, da se bodo velike trgovske verige še naprej izogibale hitrim podražitvam, čeprav je pritisk proizvajalcev in kmetovalcev za povišanje odkupnih cen velik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mia
    08:58 31. Oktober 2012.

    mi o pocenitvah lahko le sanjamo, pa tudi, če so družbi in državi koristne. v čigavi službi so politiki?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.