Slovenci čakajo na odhod domov

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Reševanje križarke Costa Allegra že poteka. V četrtek jo bosta dva vlačilca odvlekla do obale. Križarjenje, ki bi moralo trajati do 17. marca, se bo končalo tudi za 12 Slovencev, ki so na ladji.
Oglej si celoten članek

"Preko naše agencije je na križarjenje odšel par. Šest potnikov naj bi odšlo na križarjenje preko Kompasa, ostali štirje pa preko nekoga tretjega. Predvidevam, da so odšli z agencijo iz Portoroža," nam je povedal direktor Sveta križarjenj Mladen Barukčić.

"S potniki se nismo slišali, ker so sredi morja in je signal slab, smo jim pa poslali SMS-sporočila. V kontaktu pa smo s Costo, ki nas je obvestila, da je z njimi vse v redu in da jih bodo odpeljali do letališča ter prekinili križarjenje. Križarjenje bi sicer trajalo skoraj en mesec. Na ladjo so prišli 20. februarja in bi morali na njej ostati do 17. marca," pravi Barukčić.

Sedemindvajsetdnevno križarjenje, ki bi se moralo nadaljevati do Arabskega polotoka, Egipta, Jordanije in čez Sueški kanal do Neaplja in Savone, se je za 636 potnikov končalo. Potniki bodo zaradi težav vsekakor upravičeni do povračila denarja, nam je še dejal Barukčić in dodal, da trenutno čakajo, da jim Costa sporoči, na katero letališče lahko pridejo po svoje potnike.

Z Ministrstva za zunanje zadeve so nam sporočili, da ne vedo kaj se dogaja s slovenskimi potniki, saj niso v stiku z njimi.

Vlečejo jo na otok

"Križarko zdaj vlečejo na otok Desroches, kjer je luksuzno letovišče. Potniki se bodo lahko vsaj umili, preden bodo odleteli v Mahe," je za Reuters potrdil predstavnik sejšelske turistične organizacije Alain St. Ange. Reševanje se bo zavleklo. Kot poroča BBC, naj bi ladja do obale s pomočjo dveh vlačilcev prispela v četrtek.

Podjetje je sporočilo, da bo s helikopterji zagotovilo zadostno količino hrane in svetilk, poskrbeli pa bodo tudi za udobje.

Dodali so še, da se iskreno opravičujejo za vse nevšečnosti ter da je njihova prednostna naloga, da v čim krajšem času rešijo nastalo situacijo

Premajhni Sejšeli

Desroches je otok, ki leži okoli 230 kilometrov jugozahodno od Mahe, največjega otoka v sejšelskem arhipelagu.

Po besedah St. Angeja pa bi lahko imeli težave z nastanitvijo in poleti s Sejšelov za vse potnike: "Dogovarjamo se s predstavniki ladje, kaj naj storimo. V hotelih nimamo dovolj prostora, saj so že zdaj zelo zasedeni zaradi karnevala, ki se začne v petek." Tudi na letalih naj ne bi bilo dovolj sedežev za 636 potnikov in 413 članov posadke.

Težave s pirati

Ladja je obtičala na odprtem morju, kjer delujejo tudi somalijski pirati, ki pa doslej v tako velike zalogaje še niso ugriznili in se omejujejo na tovorne ladje, ki na krovu nimajo toliko ljudi. Poleg tega je na križarki tudi devet članov italijanske mornariške enote za boj proti piratom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:06 28. Februar 2012.

    A ma kdo papirnat robček pr rok ?

  • zic
    09:50 28. Februar 2012.

    jebemu, če ni boljš, da greš npr. na golovc...pa še zastonj je...ne vem kaj je treba tega preseravanja, zdej pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.