Slovenci dvakrat izpustili obsojenega posiljevalca

Foto: Duško Jaramaz, Pixsell
Foto: Duško Jaramaz, Pixsell
Obsojenega posiljevalca in domnevnega morilca so ločeno priprle kar štiri države: Srbija, Hrvaška, Nemčija in Slovenija. Slovenci smo ga kar dvakrat izpustili.
Oglej si celoten članek

Zagreb. Morilski pohod tovornjakarja Dragana Paravinje bi morda lahko preprečili Slovenci. Triinštiridesetletnik se je namreč pred petimi leti zatekel k nam. Pred tem, leta 2003, pa so ga zaradi posilstev v Srbiji obsodili na štiri leta in pol zapora. Ker je pobegnil na Hrvaško, so za njim razpisali mednarodno tiralico. Odšel je v Slovenijo, kjer smo ga prijeli in izpustili.

Slovensko sodišče ga je dvakrat izpustilo

Naša policija je na začetku leta 2007 ugotovila, da Paravinja "dejansko prebiva v Sloveniji, kjer je bil tudi zaposlen pri Logistiki Sluga v Šenčurju pri Kranju". Marca so ga prijeli in privedli k preiskovalnemu sodniku na Okrožno sodišče v Kranju. Ta je zoper njega odredil pripor, po plačilu varščine pa mu izrekel le ukrep javljanja na policijski postaji do dokončne odločitve o njegovi izročitvi Srbiji. Pobegnil je v Nemčijo, od koder so ga maja 2008 spet deportirali k nam. Ponovno so mu odvzeli prostost. "Preiskovalni sodnik pri Okrožnem sodišču v Kranju pa je ponovno odredil ukrep javljanja," so nam dejali na policiji. Februarja 2009 so prejeli odločbo o njegovi izročitvi. Paravinja je še pred dnem pravnomočnosti odločbe zbežal.

Zakaj je sodnik kljub očitni begosumnosti dvakrat določil javljanje in ne pripor, smo vprašali na pravosodnem ministrstvu, kjer so nam dejali, da so oni vodili le postopek izročitve. "Ministrstvo za pravosodje je v tej zadevi vodilo postopek izročitve obsojenca," so nam dejali in dodali, da so bili 13. marca 2009 z ministrstva za notranje zadeve obveščeni, da izvršitev odločbe o izročitvi ni mogoča, ker je obsojenec zapustil ozemlje Slovenije.

"Begosumnost je razlog za pripor. Ali je v konkretnem primeru sodnik prav ocenil, ne morem komentirati. Za nazaj je lahko biti pameten," pa je zadevo komentiral pravnik Rajko Pirnat. Matej Sršen iz Odvetniške družbe Čeferin pa dodaja: "V tem primeru je bil ukrep očitno odrejen zaradi preprečitve pobega. Okoliščine, ki izkazujejo prejšnje življenje osebe, zoper katero se odredi ukrep oziroma se o njem odloča, so seveda pomembne. O stalni praksi, kakor imenujete ravnanje sodišča v tem primeru, bi težko govorili, saj je vsaka odločitev sodišča individualizirana oziroma naj bi vsaj taka bila. V tem primeru je sodišče očitno ocenilo, da je varščina tako visoka, da naj bi osebo odvrnila od pobega."

Hrvaška: Žena se mu je odrekla

”Nikoli več ga ne želim videti,” je dejala Milijana Paravinja, žena tovornjakarja, posiljevalca in domnevnega morilca. 43-letnik je na zaslišanju v ponedeljek priznal, da je zadavil 17-letno Hrvatico Antonijo Bilić ter njeno truplo odvrgel v Krko. Trupla kljub obsežni iskalni akciji niso našli.

"Želela je v Split"

”Prosim vas, recite moji ženi in sinoma, da je nisem posilil,” je na zaslišanju v Banjaluki dejal Paravinja in priznal, da je 7. junija res ustavil mladi štoparki. "Bila je lepa, imela je dolge črne lase in na ramenih žensko torbo. Vprašal sem jo, ali želi z menoj v Zagreb, odgovorila je, da hoče v Split.” Čeprav je bil namenjen v nasprotno smer, je obrnil in jo pobral.

"Ponujal sem se ji, a ona se je držala nazaj," je še priznal. Nato je ustavil vozilo in želel prisesti na njen sedež. Antonija je po njegovih besedah vzrojila. Točen opis, kako naj bi ji vzel življenje, ni znan.

Potek današnje iskalne akcije in druge podrobnosti najdete v tem članku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 05:23 28. Junij 2011.

    Slovenija je raj za kriminalce vseh vrst.Sicer pa ne preseneča zakaj bi preganjali posiljevalce če tudi pasjejebce ne!

  • 22:56 27. Junij 2011.

    geodet / danes, 22:39<br /><br />Zakaj je bil osumljeni posiljevalec izpuščen lahko kar vprašaš nekdanjega pravosodnega ministra Šturma. Hkrati ga …

  • 22:39 27. Junij 2011.

    Ja seveda je naše sodstvo izpustilo kriminalca, ker ne more iz svoje kože.<br />Strogost sodnikov je obratno sorazmerna nevarnosti barab.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.