Slovenci po poti ugrabljenih Nemcev

Foto: Žurnal24 Nemški turisti so bili namenjeni na goro Ararat.
Kurdski uporniki so ugrabili nemške planince na poti na goro Ararat v Turčiji. Turistična agencija Oskar: potovanje na območje z vodniki je varno.
Oglej si celoten članek
 

Gora Ararat

5165 metrov visoki vrh Ararat, najvišja gora v Turčiji, velja za eno od priljubljenih planinskih točk. Nahaja se 16 km zahodno od iranske in 32 km južno od armenske meje.

Kurdska delavska stranka (PKK) je po poročanju nemških medijev na vzhodu Turčije ugrabila tri nemške turiste. Po navedbah turške turistične agencije Anadolu so bili ugrabljeni turisti v provinci Agri v bližini iranske meje skupaj s še desetimi drugimi planinci, ki so se z dovoljenjem oblasti povzpeli na 3200 metrov nadmorske višine na poti na goro Ararat. Tam so jih napadli pripadniki kurdskih upornikov PKK, tri med njimi pa so po poročanju nemških medijev ugrabili. Turška obmejna policija je že sprožila iskalno akcijo, deset preostalih nemških turistov pa so prepeljali na varno v bližnjo policijsko postajo.

Turške oblasti so v zadnjih mesecih poostrile svoje aktivnosti proti kurdskim upornikom, ki imajo svoje postojanke na severu Iraka. Turčija, ZDA in EU uvršča PKK med teroristične skupine.

Z vodniki je potovanje varno
Planinsko potovanje na goro Ararat organizira tudi slovenska turistična agencija Oskar, ki pa trenutno na območju nima nobene skupine. "Eno skupino imamo sicer na območju vzhodne Turčije, vendar ne na območju Ararata," je za zurnal24.si povedala namestnica direktorja agencije Tina Robič. "Vzhodno Turčijo redno obiskujemo z našimi skupinami že več kot deset let in v vsem tem času ni bilo nobenih incidentov," je poudarila in pojasnila, da skupine vedno spremlja lokalni in domači vodnik ter da delajo v sodelovanju z lokalnimi agencijami, ki dobro poznajo območje.

Glede predvidenega planinskega potovanja na goro Ararat 25. avgusta je pojasnila, da v agenciji nimajo zadržkov, saj imajo tudi že vsa potrebna dovoljenja, pot pa je varna, saj skupino redno spremlja veliko spremstvo, z vodniki in nosači vred. "Lahko bi se sicer zgodilo, kar je malo verjetno, da bi lokalne oblasti po pregledu stanja ocenile, da je območje nevarno in bi ga zaprle za turiste," je povedala in pojasnila, da bi v tem primeru potovanje lahko tudi odpovedali.

Konzularni nasvet
Konzularna služba ministrstva za zunanje zadeve slovenskim državljanom, ki potujejo v Turčijo, svetuje večjo previdnost in na svoji spletni strani navaja, da so varnostne razmere na vzhodu in jugovzhodu Turčije nepredvidljive. Po do sedaj znanih podatkih tujci tam sicer še niso bili žrtev spopadov, kljub temu pa v ta del Turčije, z izjemo črnomorske obale in gorovja Kaçkar, odsvetujejo individualna potovanja, ki niso nujna. V provincah Siirt, Şırnak, Mardin in Hakkari obstajajo omejitve za gibanje civilistov.

Turčija se sicer smatra kot za turiste razmeroma varna država, kljub temu je bilo v minulih letih nekaj bombnih napadov tudi v turističnih središčih, kot so Istanbul, Marmaris, Antalya, Kuşadasi, Çeşme in Ankara. Med žrtvami in ranjenimi so bili tudi tuji turisti.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.