Slovenci s Hrvati pod doža

Foto: Žurnal24 Zemljevid Evrope brez težav. (Foto: The Economist)
Malce za šalo malce zares – ugledni Economist je na novo zrisal zemljevid Evrope in Slovenijo postavil na mesto Avstrije.
Oglej si celoten članek

Avtor šaljivega članka, ki odraža trenutne težave evropskih držav, polemizira z idejo, da bi se lahko podobno kot ljudje tudi države selile in se tako izogibale nepriljubljenim sosedam ter ubežale gospodarskim problemom.

 

Slovence bi vodil dož
Economist tako predlaga, da bi se Švica zaradi pogostih zamenjav v imenu s Švedsko preselila na sever in postala njena soseda. Hkrati bi se nove sosede veselili tudi Norvežani, saj bi mejili na nečlanico EU. Avstrija bi se pomaknila proti zahodu in zapolnila mesto Švice, na ozemlje Avstrije pa bi se s premikom proti severozahodu preselili Slovenija in Hrvaška. Obe državi bi se lahko po mnenju tednika združili s severnim delom Italije v nekakšno trilateralo, na čelu katere bi bil beneški dož.

 

Ostali del Italije bi se združil v kraljestvo dveh Sicilij z dodatkom "Bordello". Lahko bi tvorila monetarno unijo z Grčijo, a nikomer drugim. Za ostali del Balkana sicer Economist predlaga naslednje: BiH je preveč krhka in naj raje ostane tam, kjer je, prav tako Srbija. Kosovo in Makedonija bi zamenjali mesti, paranoični Grki pa bi se tako otresli grabežljivih Slovanov s severa.

 

Ostale zanimive selitve:

Francija in Nemčija ostaneta, kjer sta, Velika Britanija pa bi zaradi slabega stanja financ sodila nekam na jug. Na njeno mesto pri prišla Poljska, se tako rešila Nemčije in Rusije ter postala prava članica severnoatlantskega zavezništva. Belgija zaradi sporov med Flamci in Valonci sodi k Slovakom, nadomestila bi jo organizirana Češka. Tri pribaltske države bi se preselile k Irski, na njihovo mesto bi vstopila Belorusija ter se tako deloma rešila ruskega vpliva in prišla pod blagodejne vplive severne Evrope. Ukrajinci pa bi nasledili Poljake in tako postali sosedje Nemčije. Slednja bi se tako morala začeti resno ubadati s približevanjem Kijeva Evropski uniji. Ukrajinsko in belorusko ozemlje bi tudi uradno postalo del velike Rusije.

 

In kaj bi nastalo na izpraznjenih ozemljih? Tam bi nastale Ruritania, Syldavia, Vulgaria in Borduria, fiktivne države iz različnih zgodovinskih leposlovnih del.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.