Slovenci v Egiptu se ne pustijo motiti

Foto: Žurnal24 (Foto: EPA)
Vsi trije Slovenci v Kairu so že poleteli z letališča. Slovenci v letoviščih ostajajo, tujci množično bežijo. MZZ budno spremlja razvoj dogodkov.
Oglej si celoten članek

Več o današnjem dogajanju v nemirni državi TUKAJ.

Vsi trije Slovenci, ki so čakali na letalo na letališču v Kairu, so že odleteli proti Trstu na letalu Alitalie, je za 24.com potrdil sekretar konzularnega oddelka slovenskega veleposlaništva v Egiptu Jean-Pierre Vonarb.

Nikar na proteste
MZZ vsem Slovencem v večjih egiptovskih mestih svetuje, naj se umaknejo iz države. Tistim v letoviščih trenutno še ne svetuje odhoda. "Položaj se iz ure v uro spreminja in ga moramo tako mi v zunanjem ministrstvu kot tudi slovenski državljani, ki tam letujejo, budno spremljati," je dejal minister Žbogar.

Medtem tuje države množično vozijo svoje državljane iz Egipta.Na kairskem letališču naj bi na prevoz čakalo okoli 4.500 ljudi, razmere pa so nekoliko bolj organizirane kot včeraj. Za red skrbita policija in vojska.

Avstrija množično evakuira
Nemčija po vzoru drugih držav, tudi Slovenije, od danes odsvetuje potovanje kamorkoli v Egiptu vključno s priljubljenimi letovišči ob Rdečem morju. Avstrijsko zunanje ministrstvo pa je medtem danes sporočilo, da so se ponoči pridružili vrsti držav, ki evakuirajo svoje državljane iz Egipta. Tako je severna soseda v Egipt poslalo posebno letalo prevoznika Austrian Airlines, ki je kmalu po polnoči na Dunaj iz Egipta pripeljalo 138 potnikov. Danes zjutraj je sledilo še letalo avstrijske vojske s 66 potniki. Že v ponedeljek zvečer je redno letalo Austrian Airlines iz Kaira pripeljalo 182 ljudi. Med vsemi prepeljanimi potniki naj bi bilo okoli 300 Avstrijcev.

"Manjša skupina" Avstrijcev ostaja v letoviščih Šarm el Šejk, Hurgada in Luksor,  "večja skupina" Avstrijcev pa v Kairu, ki so ministrstvo zaprosili za pomoč pri odhodu iz Egipta. V prihodnjih dneh bodo zato verjetno sledile podobne akcije kot ponoči.

Slovenci se ne pustijo motiti
Slovenija tovrstnih letov ne načrtuje, saj je uspela vsem Slovencem v Kairu že zagotoviti vrnitev domov, okoli 100 slovenskih turistov v Šarm el Šejku in Hurgadi pa se zaenkrat počutijo varne in niso izrazili želje po predčasni vrnitvi.

Minister Samuel Žbogar je danes opozoril, da bodo naslednji dnevi odločilni, saj se pripravljajo velike demonstracije, govori pa se tudi o splošni stavki in v takem primeru bi se lahko razmere zapletle tudi zunaj velikih mest. Kot pravi, je MZZ v tesnem stiku s turističnimi agencijami in bo z njimi poskušal usklajevati naslednje aktivnosti.

Hrano za zdaj imajo
V letoviščih je trenutno oskrba s hrano še stabilna, pojavljajo pa se prve težave z oskrbo z gorivi. Je pa stanje s hrano precej slabša v mestih, kjer jo že primanjkuje in so uvedene restrikcije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.