Slovenijo bo spet zaprašilo

Foto: Žurnal24 Starša sta pred kratkim presenečena spoznala, da je njuna šestletna hčerka na se
Oblak vulkanskega pepela, ki se pomika od Severnega morja proti Alpam, bo v torek vnovič dosegel Slovenijo. Moteni naj bi bili pristanki in vzleti letal. Adria odpovedala let v Amsterdam.
Oglej si celoten članek
Pri slovenskem letalskem prevozniku Adrii Airways so danes odpovedali let za Amsterdam."V London bomo z nekaj zamude le odleteli," so dodali. 

"Danes se bo oblak zadrževal na območju Severnega morja in britanskega otočja. Jutri bo prah dosegel Alpe, v popoldanskih urah pa tudi območje Slovenije," je zatrdil dežurni prognostik iz Agencije RS za okolje Brane Gregorčič.

Vprašljivi pristanki in vzleti
Po besedah meteorologa se prah na svoji poti proti jugu redči, tako da bo omejitev letov v slovenskem zračnem prostoru prepuščena previdnosti odgovornih. "Oblak se trenutno giblje na višini od dveh, treh pa vse do petih, šestih kilometrov. Leti na večjih višinah ne bodo ogroženi, pristanki in poleti skozi pepel pa so seveda vprašljivi," dodaja.

Večje količine padavin, ki bi lahko sprale vulkanski prah, na našem območju v prihodnjih dneh ne bo.
Brane Gregorčič

Problemi z vulkanskim prahom na območju Alp se bodo nadaljevali vse do srede. Nove izpuste vulkanskega prahu bo od jutri naprej odnašalo proti polarnemu krogu. "Oblak, ki je trenutno nad severnim morjem, potuje proti Evropi in bo oteževal letalski promet vse do srede, nakar se bo razredčil. Novih težav nato do konca tedna ne pričakujemo," končuje Gregorčič.

"Ukrepali bomo nemudoma"
"V trenutku, ko bo ministrstvo za promet z meteorološke kontrole zračnega prometa prejelo klic, da je treba zaradi vulkanskega prahu omejiti ali zapreti slovenski zračni promet, bomo to tudi nemudoma storili,"
je zatrdila Eldina Knez, tiskovna predstavnica ministrstva za promet.

Odprta večina letališč
Potem ko so zaradi vulkanskega prahu ob polnoči po lokalnem času zaprli letališča v Londonu, je večina letališč v Veliki Britaniji že odprtih. Letališča  Heathrow, Gatwick in druga že obratujejo, Letališča na Šetlandskih otokih pa so še vedno zaprta. Letališča poskušajo normalno obratovati, medtem pa potnike že opozarjajo, da lahko še vedno prihaja do zamud in odpovedi letov.

Tudi na Škotskem je letališče Glasgow že odprto, veliko pa je zamud. Prav tako so se odprla letališča v Edinburgu, Aberdeenu, Prestwicku, Manchestru, Liverpoolu, Leeds Bradfordu in Newcastlu.

Na Nizozemskem so ob 13. uri po lokalnem času odprli letališči v Amsterdamu in Rotterdamu. Zaprti sta bili sedem ur.

Eurostar, katerega hitri potniški vlaki zagotavljajo povezave pod Rokavskim prelivom, bo zagotovil šest vlakov več in tako priskrbel okoli pet tisoč dodatnih sedežev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.