Slovenski gasilci pred ognjem rešili štiri vasi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Prva ekipa slovenskih gasilcev se je danes vrnila z enotedenske intervencije v Severni Makedoniji, kjer so lokalnim oblastem pomagali pri gašenju gozdnih požarov.
Oglej si celoten članek

Prva odprava gasilcev in pripadnikov civilne zaščite je po celonočni vožnji danes v jutranjih urah prispela v Ljubljano, kjer sta jih med drugim pozdravila državna sekretarja Stanislav Raščan in Uroš Lampret.

"Tu ste se izkazali kot naši najboljši športniki, košarkarji, tisti, ki so osvojili zlate medalje. Iskreno hvala za to, ker ste odlično opravili svoje delo," je dejal Raščan z zunanjega ministrstva.

Lampret z ministrstva za obrambo pa je poudaril, da so ponosni na njih. "Makedonci so zelo hvaležni. Rotacija se nadaljuje. Smo ponosni in veseli," je povedal.

"Take požare vidite samo na televiziji"

Sama misija v Severni Makedoniji je bila za slovenske gasilce precej zahtevna tudi zaradi vremenskih razmer. "Razmere so bile res hude, temperature so se gibale okoli 40 stopinj, zrak suh. Pogoji delovanja na terenu so bili zaradi tega težki," je povedal namestnik poveljnika severnoprimorske regije Dani Boltar.

"Take požare vidite samo na televiziji. Nisem bila tam v tisti situaciji, sem videla manjše požare, kot naši gasilci na terenu, ampak ko se pelješ čez to območje, črno območje, te res pretrese, ker vidiš, da se je požar ustavil čisto pri hiši," je dejala Sandra Martinič, ki je bila na misiji oficirka za zvezo.

Foto ''Sami smo, bliža se nam konec''

Okoli 50 pripadnikov je bilo na terenu od 12 do 22 ur. K sreči niso zabeležili poškodb, razen ene lažje pri popravilu vozila. "Gre za gasilce, ki so res profesionalci na svojem področju. Srčnost, ki sem jo videla, ki so jo vložili v gašenje požara, še in še, samo da bi zaključili in pogasili ta požar, da bi pomagali prebivalstvu," je pojasnila Martiničeva.

Boltar je kot enega najnevarnejših trenutkov izpostavil gašenje požara v petek, ko so se morali zaradi ekstremnega vremena hitro umakniti s terena v vas, ki so jo nato obvarovali pred ognjem. "Razmere niso bile enostavne," je dodal.

Tako Martiničeva kot Boltar sta pohvalila sodelovanje na terenu in podporo, ki so jo prejeli z vseh strani. Tudi odziv lokalnega prebivalstva je bil po njunih besedah neverjeten. "Domačini so, ko so videli, da je požar tako velikih razsežnosti, so nam ves čas nosili pijačo in hrano," je opisal Boltar.

Svet Katastrofalne razsežnosti požarov, nevarnosti še ni konec

V Severno Makedonijo odšla nova ekipa

Novo ekipo okoli 50 pripadnikov je na terenu pričakalo bolj stabilno stanje. Prva ekipa je namreč požar že lokalizirala, ob njihovem odhodu pa je na območju kraja Berovo začelo deževati. Kot je pojasnila Martiničeva, bodo gasilci v nadaljevanju preverjali, ali so se pojavila nova gorišča, saj temperature ostajajo visoke. Izrazila je upanje, da tretja rotacija ne bo več potrebna.

Vlada je na dopisni seji v sredo sicer sprejela sklep glede podaljšanja pomoči pri gašenju požarov v Severni Makedoniji. Po novem omejitev pomoči ne bo več omejena na sedem dni, omogočili bodo tudi morebitne nove rotacije enote z novimi pripadniki civilne zaščite. Vrednost napotitve so ocenili 220.000 evrov, to pa vključuje tudi možnost nove rotacije ali popolnitve.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:59 13. Avgust 2021.

    Čestitke našim gasilcem, pomagali so S. Makedoniji, srpski gasilci pa so pomagali na otoku Evia v Grčiji in se sedaj …

  • 15:44 12. Avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.