Slovenski znanstveniki nad čas kot dimenzijo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Slovenski znanstveniki iz ptujskega raziskovalnega centra Bistra trdijo, da čas ni posebna dimenzija in ni absolutna, samostojna enota.
Oglej si celoten članek

Čeprav običajno predpostavljamo, da je čas absolutna fizikalna enota, dejansko pa časa, "t", v resničnosti ne moremo meriti. Merimo lahko le frekvenco in hitrost objekta, pravijo Amrit Sorli, Davide Fiscaletti in Dušan Klinar. Njihova teorija je bila maja objavljena v reviji Physics Essays.

Znanstveniki ne trdijo, da čas ne obstaja, ampak da je vezan na prostor in ni absolutna enota, njihove ugotovitve povzema dailygalaxy.com. Namesto teorije, da prostor-čas sestavljajo tri prostorske in ena časovna dimenzija, znanstveniki trdijo, da bi bilo bolj pravilno trditi, da so vse štiri dimenzije prostorske.

"Stališče, da je čas fizična količina, znotraj katere se dogajajo materialne spremembe, nadomesti bolj priročni pogled, da je čas le oštevilčeno zaporedje sprememb v materialnem svetu. To fizični realnosti bolje odgovarja in je bolj uporabno pri razlagah neposrednih fizičnih fenomenov, kot so gravitacija, elektrostatika, prenos podatkov," so povedali slovenski znanstveniki.

"Newtonove teorije absolutnega časa ni mogoče zavrniti, saj je ni mogoče dokazati ali zavreči, vanjo je treba verjeti," možnost, da je splošno priznana teorija napačna, nakaže Sorli.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:00 11. Oktober 2011.

    As far as I can see it Physics Essays's quality isn't much better."<br /><br />http://www.kvarkadabra.net/article.php/20-let-crvjih-dus<br /><br />http://kokljabrcne.blog.siol.net/2008/05/18/krizarska-vojna-prodajalcev-megle/<br /><br />http://forum.kvarkadabra.net/viewtopic.php?p=48860#p48860

  • 10:59 11. Oktober 2011.

    "The same Amrit Sorli tried to weigh souls of the worms in one experiment 20 years ago and even applied …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.