Služijo na račun letalske nesreče

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Nesreče, kot smo ji priča v Maleziji, so zlata jama za spletne prevarante. Na spletu so se pojavile povezave, ki širijo lažne novice o najdbi letala.
Oglej si celoten članek

Prevaranti se skrivajo za lažnimi povezavami in profili, na katerih ljudi obveščajo, da so letalo, ki ga iščejo že 12. dan, našli. "Šokanten posnetek. Pogrešano letalo malezijske družbe MH370 najdeno v morju." "Pogrešano letalo malezijske družbe MH370 najdeno v morju – rešili 50 ljudi." "CNN IZREDNA NOVICA Malezijsko letalo MH370 so že našli. Šokanten posnetek."

"Najprej smo videli povezave, ki so se širile prek Twitterja," je povedal Chris Boyd, analitik pri Malwarebytes. "Šlo je za mešanico tvitov, ki so vodili do znanih strani, največkrat objavljenih na Facebooku, in do novih lažnih blogov, lažnih anket in strani, ki spominjajo na novičarske." Prevaranti so ustvarili lažne strani, na katerih prosijo za donacije žrtvam, pri čemer se denar steka v njihove žepe.

Zahtevajo vaše osebne podatke

Osebe, ki sledijo povezavi, morajo, preden lahko dostopajo do informacij, izpolniti ankete, ki od njih zahtevajo podatke o njihovem profilu na Facebooku, telefonski številki in elektronskem naslovu. Omenjene podatke nepridipravi izkoristijo za nadaljnje zlorabe.

Ne gre za nov pojav, saj so se takšne strani pojavljale že ob cunamiju leta 2011 na Japonskem in ob lanskem potresu na Filipinih. "Vse, povezano z morebitnimi katastrofami, za prevarante pomeni veliko denarja," poudarja Boyd.

Iz podjetja Facebook so že sporočili, da s svojega omrežja tovrstne povezave odstranjujejo, a strokovnjaki opozarjajo, da to prevarantov ne bo ustavilo in da morajo biti uporabniki previdni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.