Smrt se skriva v Čilu

Foto: Žurnal24 Slika prikazuje krutega zdravnika in vojnega zločinca Ariberta Heima v različnih
Nekdanji SS zdravnik Aribert Heim naj bi bil po navajanju BBC še vedno pri življenju. Po petdnevni misiji je direktor centra Wiesenthal dejal, da je živ in da naj bi se skrival v Čilu.
Oglej si celoten članek
Efraim Zuroff , ki vodi preiskavo "lovcev na nacije" v Jeruzalemu, je dejal, da tamkajšnji ljudje vedo, kje približno se skriva 94-letni nacist. "Človek pri tej starosti ne more živeti samostojno," je dejal Zuroff.

Heim je med 2. svetovno vojno v zloglasnem koncentracijskem taborišču Mauthausen mučil in ubil nešteto zapornikov. Po končani moriji je še pred aretacijo s strani oblasti pobegnil iz Nemčije neznano kam. Doktor Smrt, kakršen je bil Heimov vzdevek, je izvajal amputacije in operacije brez anestetikov, nekaterim svojim žrtvam pa je neposredno v srce vbrizgaval bencin, vodo ali strup.

Vodja preiskovalcev Centra Simon Wiesenthal izraelske policije, zgodovinar in največji lovec na naciste, Efraim Zuroff, prikazuje poster razpisane nagrade na glavo doktorja Heima. © AFP

 
Po sledeh njegove hčerke
V Barilochi, mestu v severni Argentini, je Zuroff dejal: "Ni dokaza o njegovi smrti, medtem ko nešteto dokazov nakazuje, da je še kako pri življenju." Zuroff je še dodal, da je ključ pri iskanju doktorja v opazovanju njegove hčerke Waltraudi Diharce, ki živi v čilskem mestu Puerto Montt. "Iz mesta Puerto Montt je hčerka vsaj 50-krat v letu potovala v Barilocho," je navedel Zuroff. Prav tako je poudaril, da njegovi otroci do danes še niso zahtevali dostopa do 1,2 milijona evrov vrednega Heimovega računa v Berlinu. Dostop do računa bi dobili, če bi dokazali, da je njihov oče mrtev. "Aretacija je le še vprašanje prihajajočih tednov," je zaključil Zuroff.

S strani Centra Simon Wiesenthal ter vlade Avstrije in Nemčije je bila za doktorjev ulov ponujena tudi nagrada v vrednosti 495.000 dolarjev. Sicer je prav v države Latinske Amerike po 2. svetovni vojni pobegnilo na tisoče nacistov, večinoma v Argentino, Čile, Paragvaj in Brazilijo.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.