Smrtni primer po cepljenju v Avstriji. Takšna je odločitev oblasti.

Foto: Profimedia Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
Foto: Profimedia Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
49-letna medicinska sestra je umrla po cepljenju s cepivom AstraZenece.
Oglej si celoten članek

Zdravstvene oblasti v Avstriji so danes potrdile, da preiskujejo primer smrti 49-letne ženske, ki je umrla po cepljenju s cepivom AstraZenece. Prve ugotovitve kažejo, da je umrla zaradi močnega strjevanja krvi. Cepivo je prejela v kliniki v mestu Zwettl, kjer je bila zaposlena kot medicinska sestra. 

V isti kliniki so cepili še eno 35-letnico, ravno tako medicinsko sestro, ki se ravno tako po cepljenju sooča z večjimi težavami, sprejeli so jo v bolnišnico, zdravijo jo zaradi pljučne embolije. Kot poročajo avstrijski mediji, se njeno zdravstveno stanje izboljšuje. 

Pljučna embolija predstavlja zaprtje v arterijskem žilju pljuč povzročeno s snovmi, ki po krvnem obtoku potujejo na omenjeno mesto iz drugih predelov telesa. Ob neustreznem in prepočasnem ukrepanju nastopi življenjsko ogrožajoče stanje, ki vodi v izgubo zavesti z nenormalno nizkim tlakom in se lahko konča z nenadno smrtjo.

Ustavili cepljenje s to serijo

Avstrijski državni urad za zdravstveno varnost pri tem izpostavlja, da v tem trenutku še ni trdnih dokazov, da bi bila oba omenjena primera povezana s cepljenjem, kljub temu pa so po vsej državi prenehali s cepljenjem s to sterijo AstraZeneca, poroča Kleine Zeitung. Kurier dodaja, da je bilo s cepivi iz iste serije cepljenih 37 tisoč ljudi, razen pri omenjenih dveh primerih, ni bilo težav.

Z ostalimi serijami cepiva AstraZenece naj bi cepljenje nemoteno potekalo naprej.

Tiskovna agencija APA je pri tem navedla še sporočilo predstavnika britansko-švedskega podjetja AstraZeneca, ki je povedal, da je njihova družba v stalnem kontaktu z avstrijskimi organi preiskave in da ves čas v preiskavi tudi sodelujejo. 

APA spomni še, da so AstraZeneca cepivo odobrile tako Evropska agencija za zdravila kot Svetovna zdravstvena organizacija, in sicer na temelju obsežnih raziskav. "Vse sedanje evalvacije so pokazale, da je cepivo AstraZeneca zoper covid-19 varno in učinkovito," spomni agencija. 

Regulatorji Evropske unije so to cepivo odobrili 30. januarja.

Covid-19 Zanimive ugotovitve glede cepiva

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 15:28 8. Marec 2021.

    Vakcina nacionalizem deluje, ne oziraje se na posledice in žrtve. Človek naj se odloči po svoji volji in ne po …

  • MS
    11:20 8. Marec 2021.

    V tem trenutku še ni trdnih dokazov, da bi bila oba primera povezana s cepljenjem! Vsaka sodba nasprotnikov cepljenja je …

  • 09:38 8. Marec 2021.

    farmacija še pri viagri ni odstranila vseh stranskih učinkov bo pa tule..sicer pa ima farmacija vse na svoji strani , …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.