Sodišče: Nizozemska ni kriva za pokol

Foto: Žurnal24 Spomini na pokol v Srebrenici so še živi.
Nizozemsko sodišče je razsodilo, da država ni odgovorna za neuspeh nizozemskih Modrih čelad pri zaščiti prebivalcev Srebrenice. Srbske sile so ob zavzetju te enklave usmrtile več kot 8000 Bošnjakov.
Oglej si celoten članek

Kot so sporočili s sodišča, so nizozemske mirovne sile v BiH delovale v okviru Združenih narodov, ki jim gre tudi pripisati vsa dejanja. "To pomeni, da država ne more biti odgovorna za katerokoli kršitev pogodbe ali nedopustna dejanja, ki jih je zagrešil nizozemski bataljon," so zapisali v sodbi ob koncu šest let trajajočega procesa. V civilni tožbi sta dve družini obtoževali nizozemski bataljon, ki je takrat deloval v okviru mirovnih sil ZN, da je predal bošnjaške begunce silam bosanskih Srbov in s tem kršil več nizozemskih zakonov in mednarodnih pogodb. Za njihovo ravnanje pa naj bi bila odgovorna nizozemska država, ki jim je poveljevala.

Nuhanović: Sklep sodišča je nepravičen
Sodišče je poleg tega odločilo, da stroške sojenja plačajo tožniki. Eden izmed njih, Hasan Nuhanović, ki je v pokolu izgubil starše in mlajšega brata, je povedal, da je sklep sodišča nepravičen. Dodal je še, da se bo na razsodbo pritožil. Zaradi genocida v Srebrenici je leta 2001 dva tedna pred zaključkom mandata že odstopila nizozemska vlada, potem ko je uradna preiskava ugotovila, da je leta 1995 vlada poslala nizozemske vojake na "misijo nemogoče". Kljub temu vlada v Haagu vztraja, da so bile za pokol odgovorne sile bosanskih Srbov. Združeni narodi so že priznali, da niso uspeli zaščititi bošnjaških prebivalcev pred pokolom, vendar pa zaradi tega niso nikomur sodili. Sodišče v Haagu je julija letos presodilo, da preživeli in svojci žrtev pokola v Srebrenici na sodiščih na Nizozemskem ne morejo tožiti Združenih narodov.

Dobili niso niti sodbe niti opravičila
Združenje Mater enklav Srebrenica in Žepa je že izrazilo razočaranje nad razsodbo. Predsednica združenja Munira Subašić je ob tem dejala, da jo je pričakovala, saj "gre za državo, ki ne želi sprejeti lastne odgovornosti". Poudarila je, da se doslej niti nizozemska vlada niti obrambno ministrstvo nista opravičila ali izrazila sožalja svojcem žrtev tega pokola.

Varovano območje ZN

Srebrenica je bila med vojno v BiH varovano območje ZN, kamor se je zateklo skoraj 30.000 Bošnjakov. 9. julija 1995 se je začela ofenziva bosanskih Srbov pod poveljstvom generalov Radislava Krstića in Ratka Mladića. Po padcu enklave 11. julija 1995 so srbske sile več kot 8000 moških in fantov pobile, njihova trupla pa odvrgle v skupna grobišča v širši okolici. Nizozemske mirovne sile Srbov pri tem niso ovirale.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.