Sojenje Šešlju od začetka?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je prvič v zgodovini delovanja iz sojenja izločilo sodnika zaradi pristranskosti. Danskega sodnika so izločili, ker naj bi bil izrazito naklonjen obsodbi Vojislava Šešlja.
Oglej si celoten članek

Frederik Harhoff je sodnik haaškega sodišča od leta 2007, izločili pa so ga na podlagi zelo odmevnega elektronskega sporočila, ki je v javnost pricurljalo junija.

Harhoff je v zaupnem elektronskem sporočilu zapisal, da se sooča z "globoko profesionalno in moralno dilemo". "Najhujši je sum, da so bili nekateri moji kolegi izpostavljeni kratkoročnemu političnemu pritisku," je zapisal. Med sodbami, ki jih je izpostavil, je bila oprostilna sodba upokojenih hrvaških generalov Anteja Gotovine in Mladena Markača iz leta 2012.

Harhoff je izrazil zaskrbljenost, da bi lahko na razsodbe poskušale vplivati ZDA, trdil pa je tudi, da je na druge sodnike poskušal vplivati predsednik sodišča, ameriški sodnik Theodor Meron.

Kaj se bo zgodilo s sojenjem Šešlja še ni znano

O sojenju Harhoffa v primeru Šešelj je odločal tričlanski senat, odločitev o izločitvi pa so sprejeli z dvema glasovoma proti enemu. Izločitev je sicer zahteval sam Šešelj, ki se brani pred obtožbami umora, prisilnih deportacij, nezakonitih pridržanj, mučenja in preganjanja Hrvatov, Bošnjakov in drugih nesrbskih prebivalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kaj se bo zdaj zgodilo z nadaljnjim sojenjem, še ni znano, je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnila tiskovna predstavnica sodišča Magda Spalinska. "Nismo povsem prepričani, kaj se bo zgodilo," je povedala. "Pogledati moramo pravila."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:10 3. September 2013.

    hitra vojaška sodišča iz somalije bi naredila pravično obsodbo!!

  • 10:53 30. Avgust 2013.

    No sedaj vemo zakaj so bili Hrvatarji oproščeni. <br />Naj Šešelju sodijo ponovno , se bodo mladi pravniki vsaj lahko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.