Sojenje za genitalno pohabljenje

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sojenje zdravnikoma, ki sta na britanskem otoku operirala deklice in jim pohabljala genitalije. Oba se zagovarjata kot nedolžna.
Oglej si celoten članek

V Londonu so včeraj začeli soditi dvema zdravnikoma, ki ju obtožnica bremeni nezakonitega obrezovanja deklic. Gre za prvi tovrstni sodni primer v Veliki Britaniji, kjer je obrezovanje žensk nezakonito od leta 1985.

Od leta 2003 je za kršenje tega zakona predvidena 14-letna zaporna kazen. Britanskih državljanov pred tem zakonom ne varuje niti meja, saj zakon predvideva kazen tudi za primer, da punčke obrežejo v kateri izmed držav, ki sicer takšnih posegov ne prepoveduje.

V bolnišnici v Whittingtonu v severnem predelu Londona so kljub temu pohabili genitalije več kot 1500 deklicam, večinoma iz Nigerije, Eritreje in Somalije. Nobeden od omenjenih dveh zdravnikov krivde ne priznava.

Boj proti pohabljanju

Genitalno pohabljanje oziroma genitalno obrezovanje žensk se nanaša na številne tipe tradicionalnih operacij obrezovanja, ki se izvajajo na ženskah in dekletih. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je po svetu 140 milijonov obrezanih žensk. Največ jih je v Afriki in nekaterih bližnjevzhodnih državah.

WHO je kot genitalno pohabljenje opredelila poseg, s katerim delno ali v celoti odstranijo zunanji del ženskega spolnega organa, in sicer z razlogom, ki ni medicinske narave. Obrez vključuje tudi delno ali popolno odstranitev klitorisa in zunanjih sramnih ustnic, pri čemer lahko vaginalno odprtino s šivi zožijo.

Tudi evropski parlament svoje članice poziva, naj preganjajo genitalno pohabljanje žensk. Februarja jih je pozval h kaznovanju tudi tistih svojih državljanov, ki obrez članice svoje družine uredijo v državi, kjer poseg sicer ni prepovedan.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.