Sokrivi smo za smrt

Foto: MUP RS
Foto: MUP RS
Morilec Paravinja. Ker so naši leto in pol pisali odločbo, je lahko drugič pobegnil iz Slovenije.
Oglej si celoten članek

Domnevni morilec 17-letne Hrvatice Antonije Dragan Paravinja je iz Slovenije pobegnil, ker so mu to omogočili dolgotrajni postopki na naših ministrstvih.

Paravinja je bil v Sloveniji vse od leta 2002. Imel je dovoljenje za delo in bivanje. Leta 2003 je bila za njim razpisana mednarodna tiralica, saj je bil v Srbiji pravnomočno obsojen za posilstvo. Takrat je pobegnil na Hrvaško, a se je pozneje vrnil v Slovenijo, kjer so ga v začetku leta 2007 prijeli.

10 tisoč evrov še premalo

Kranjska preiskovalna sodnica ga je prvič zaslišala marca 2007. Najprej je zanj odredila pripor, obramba se je pritožila, a so pritožbo zavrnili. Nekaj dni pozneje so prejeli obvestilo ministrstva za pravosodje (MP), da je Srbija vložila prošnjo za izročitev.

Sodišče je nato pripor ukinilo in mu po plačilu deset tisoč evrov varščine naložilo, da se mora javljati na policiji. Le štiri dni zatem je izvenobravnavni senat sodišča ugotovil, da so podani vsi pogoji za izročitev obsojenca. Višje sodišče je pritožbo obrambe zavrnilo in zadevo posredovalo MP.

Paravinja je nato zbežal v Nemčijo, od koder so ga maja 2008 deportirali k nam. MP še ni odločilo o prošnji Srbije, sodnica pa se je znova odločila, da mu naloži javljanje na policiji. 9. februarja 2009 je minister Aleš Zalar z odločbo dovolil izročitev, a Paravinja se na policiji dan prej ni več javil.

 

Bežal, a ni bil begosumen

“Ocenjujem, da ni šlo za begosumnost obsojenca in da je preiskovalni sodnik ustrezno presodil, da je ukrep varščine in javljanja zadosten,” meni predsednik kranjskega okrožnega sodišča Mihael Kersnik in dodaja, da “pripor ves ta čas, ko je MP odločalo o prošnji Srbije za izročitev obsojenca, ni bil potreben”.

Na MP pa so nam dejali: “O izpolnitvi pogojev za izdajo odločbe o izročitvi je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) MP obvestilo 23. 8. 2007, odločbo, s katero je dovolilo izročitev, pa je to izdalo 22. 1. 2009.”

Sredi marca so jih z MNZ obvestili, da obsojenca ni več v Sloveniji. Na MP nam niso pojasnili, zakaj so postopki trajali tako dolgo, na MNZ pa so nam dejali, da nam bodo pojasnila posredovali danes.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 22:50 28. Junij 2011.

    slovensko sodstvo je zakrivilo še vse kaj drugega kot eno "sokrivdo za smrt!" Slovensko žensko sodstvo je ne sokrivo, ampak …

  • 22:49 28. Junij 2011.

    Zdaj mi pa razložite kaj sem pri tem jaz kriv?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.