Španija bo prosila za pomoč

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Finančni ministri držav z evrom so v skladu z napovedmi nekaj po 16. uri po srednjeevropskem času začeli videokonferenco, v kateri so razpravljali o težavah Španije. Španska vlada bo evroskupino prosila za pomoč pri reševanju bančnega sektorja.
Oglej si celoten članek

Španska vlada bo evroskupino prosila za pomoč pri reševanju bančnega sektorja, je danes na novinarski konferenci v Madridu sporočil španski finančni minister Luis De Guindos. Pred tem so o Španiji dve uri in pol v videokonferenci razpravljali finančni ministri evroskupine.

"Na mizi je trenutno do 100 milijard evrov, a ni še nič odločenega," je še pred konferenco dejal neimenovani vir iz EU.

Kot je dejal še dejal španski finančni minister, je Španija pristala, da bo uradno zaprosila za pomoč iz začasnega sklada za zaščito evra (EFSF). Pri tem ni povedal, koliko pomoči bo Španija dobila. Dejal je le, da bodo počakali na zaključke neodvisne revizije o kapitalskih potrebah bank, preden bodo zaprosili za vsoto. Pred tem so iz Madrida sporočili, da naj bi te ocene prejeli v 10 do 14 dneh.

Potrdil je tudi, da območje evra v zameno za pomoč od Španije ne bo zahtevalo nobenih dodatnih gospodarskih reform oziroma varčevalnih ukrepov, saj je ta iberska članica EU že sprejela več varčevalnih paketov, za seboj pa ima že tudi pokojninsko reformo in reformo trga dela.

Španiji tako po De Guindosovih besedah ne bo treba sprejemati ukrepov "zunaj finančnega sektorja", saj bo pomoč namenjena samo bančnemu sektorju. Španija pa bo morala reformirati in prestrukturirati bančni sektor, česar pa se je že lotila. Pomoč Španiji bo tako drugačna od pomoči Grčiji, Portugalski in Irski.

Španija, ki ima četrto največje gospodarstvo v območju evra, bo namreč že četrta članica območja evra, ki bo zaprosila za finančno pomoč.

Višina posojila bo odvisna od revizije

Tudi evroskupina je v izjavi zapisala, da bo višina posojila odvisna od zaključkov neodvisne revizije kapitalskih potreb španskih bank. Vsota mora pokriti vse potrebe po dokapitalizaciji, ob tem pa je za pomiritev finančnih trgov predvideno še nekaj dodatnih sredstev. Ocena je, da naj bi skupni znesek pomoči znašal do 100 milijard evrov, poudarjajo finančni ministri območja evra.

Pozdravljajo odločitev Španije

Finančni ministri evrskega območja so po dve uri in pol dolgi videokonferenci sicer še sporočili, da pozdravljajo odločitev španskih oblasti za prestrukturiranje finančnega sektorja in da bodo pozitivno odgovorili na prošnjo Madrida po pomoči, ki jo pričakujejo kmalu.

Po uradni prošnji bo najprej svojo oceno podala Evropska komisija v sodelovanju z Evropsko centralno banko, Evropsko bančno agencijo in Mednarodnim denarnim skladom (IMF). Ti bodo tudi predlagali nabor ukrepov za sanacijo razmer v finančnem sektorju.

Evroskupina ocenjuje, da bo španski sklad za prestrukturiranje bank (FROB) lahko prejel sredstva in jih nato razdelil med bančne ustanove. Sporazum o pomoči pa bo podpisala španska vlada, ki bo prevzela tudi vso potrebno politično odgovornost.

Pomembno vlogo ima tudi IMF

Finančni ministri območja evra so Španiji priznali, da je sprejela že številne varčevalne in reformne ukrepe, prav tako pa tudi nekatere ukrepe za kapitalsko okrepitev bank.

Ob tem so izrazili tudi prepričanje, da bo Španija spoštovala vse svoje javnofinančne in reformne zaveze, ki jih je dala v okviru EU, njen napredek pa bodo evropske institucije spremljale vzporedno s programom pomoči. Evroskupina je Španiji sicer nedavno že popustila pri njenih ciljih za uravnoteženje javnih financ.

Vlogo pri pomoči Španiji bo odigral tudi IMF. Sodeč po izjavi evroskupine bo ta za razliko od primerov Grčije, Irske in Portugalske predvsem nadzorna.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:09 9. Junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **

  • 10:29 9. Junij 2012.

    Ja pa jade pa kdo še? Pa še Luksemburg pa Danska pa Nemčija. Vsak k bo mel pet minut časa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.