"Španija se je izognila katastrofi"

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Španija je javnofinančni primanjkljaj lani znižala pod sedem odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) in se tako izognila finančni katastrofi, je danes dejal španski premier Mariano Rajoy.
Oglej si celoten članek

Natančne številke ni izdal, je pa jasno, da v Madridu niso dosegli zahtev EU, v skladu s katerimi bi morali primanjkljaj lani znižati na 6,3 odstotka BDP.

"Rešili smo se pred neposredno grožnjo katastrofe," je v govoru o razmerah v državi v španskem parlamentu po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal Mariano Rajoy. Spomnil je, da je primanjkljaj leta 2011 znašal še 9,4 odstotka BDP. "Pot je še vedno dolga in težavna," je opozoril in napovedal serijo reform, ki naj bi v opešani državi spodbudile gospodarsko aktivnost.

Med drugim je napovedal dodatne ukrepe v boju proti korupciji in za zmanjšanje brezposelnosti. Pripravili bodo nov zakon, ki bo urejal finančno poslovanje političnih strank, ki bodo predmet strožjega nadzora. Rajoy je v luči korupcijskega škandala, v katerega se je zaradi poslovanja njegove Ljudske stranke zapletel tudi sam, zavrnil vtis, da je Španija skorumpirana država.

Španija močno prizadeta

Svetovna gospodarska in finančna kriza je Španijo močno prizadela. Država je v globoki recesiji, stopnja brezposelnosti pa je presegla 26 odstotkov. Zaradi pritiskov na finančnih trgih, ki so se odrazili v visokih donosih na španske obveznice, so se mnogi analitiki lani bali, da bo morala Španija zaprositi za mednarodno finančno pomoč.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.