Spektakularna akcija premestitve grobnice

Foto: EPA Turška operacija premestitve grobnice Foto: EPA Turška operacija premestitve grobnice Foto: EPA Turška operacija premestitve grobnice Foto: EPA Turška operacija premestitve grobnice Foto: EPA Turška operacija premestitve grobnice Foto: EPA Turška operacija premestitve grobnice Foto: EPA Turška operacija premestitve grobnice
Okoli 600 turških vojakov je vstopilo na sirsko ozmlje in evakuiralo grobnico Sulejmana Šaha.
Oglej si celoten članek

Več sto turških vojakov v oklepnih vozilih je vstopilo v severni del Sirije ter evakuiralo grobnico Sulejmana Šaha in turške vojake, ki so grobnico varovali.

Po navedbah turškega primera bodo grobnico premestili na drug kraj na sirskem ozemlju. Za takšen premik pa so se odločili, saj se bojijo, da ne bi ostanki zgodovinsko pomembne osebnosti padli v roke skrajni sunitski milici Islamska država. Turčija se ja za vstop na sirsko ozemlje in premik grobnice odločila brez sirskega soglasja, saj menijo, da je to del njihovega suverenega ozemlja.

Sulejman Šah, ki je živel med letoma 1178 in 1236, je bil sicer ded ustanovitelja Otomanskega cesarstva Osmana I. Njegova grobnica pa se je nahajala južno od sirskega mesta Kobane, kjer so se odvijali siloviti boji.

Turška opozicija se je na evakuacijo že odzvala kritično, češ da se je Turčija vdala brez boja. "Prvič v 90 letni zgodovini republike smo izgubili del svojega ozemlja brez boja. To ni sprejemljivo," je po poročanju The Hürriyet Daily News povedal generalni sekretar največje opozicijske stranke CHP Gürsel Tekin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:06 23. Februar 2015.

    turki so odigrali korektno....nasprotno kot pa bi rusi.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.