Spet izgredi pred zaprto grško televizijo

Foto: EPA Grčija ERT televizija izgredi protesti Foto: EPA Grčija ERT televizija izgredi protesti Foto: EPA Grčija ERT televizija izgredi protesti
Pred prostori zaprte javne grške televizije ERT je včeraj prišlo do prerivanja med pripadniki policijskih enot in opozicijskimi politiki, ki so pred drevišnjim glasovanjem o zaupnici vladi premiera Antonisa Samarasa znova protestirali proti zaprtju ERT.
Oglej si celoten članek

Pripadniki skrajno leve grške stranke Siriza in skrajno desne stranke Neodvisni Grki so skušali vstopiti v poslopje nekdanje javne televizije, kar so jim policisti preprečili.

Grški poslanci bodo sicer drevi razpravljali o glasovanju o zaupnici vladi, ki jo je stranka Siriza vložila v četrtek, potem ko je policija iz poslopja ERT izgnala vse nekdanje zaposlene, ki so tam protestirali od junija. Po napovedih bo grški parlament o zaupnici vladi glasoval pozno zvečer.

Kritike v mednarodni skupnosti

Nepričakovana ukinitev državne televizije ERT, za katero se je grška vlada zaradi varčevalnih ukrepov odločila pred poletjem, je izzvala ostre kritike v mednarodni skupnosti in skoraj spodnesla vladno koalicijo pod vodstvom Samarasa.

Grčija je morala zaradi finančnih težav leta 2010 zaprositi za mednarodno pomoč, v zameno za finančno pomoč pa mora izvesti številne boleče reforme, med njimi tudi prestrukturiranje javnega sektorja.

ERT bo nadomestila Nerit

Trojka mednarodnih posojilodajalcev, Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad, je od Grčije med drugim zahtevala, naj odpusti več tisoč javnih uslužbencev. Grška vlada je zato sredi junija napovedala, da bo začasno ukinila javno radiotelevizijo, na kateri je bilo zaposlenih več kot 2.600 ljudi, za njeno obratovanje pa je bilo letno potrebnih 300 milijonov evrov.

Oblasti načrtujejo, da bo v prostorih nekdanje ERT januarja, ko bo Grčija prevzela šestmesečno predsedovanje Evropski uniji, začela obratovati nova javna televizija Nerit.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.