Spodbuda za premirje

Foto: Žurnal24 Riceova in minister Barak sta se pogovarjala o predlogih za premirje.
Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice bo poskušala izraelsko in palestinsko stran vnovič zbližati v prizadevanjih za končni mirovni sporazum.
Oglej si celoten članek

Na poti v Izrael je Riceova izjavila, da ne pričakuje, da bi Palestinci in Izraelci že dosegli okvirni dogovor med njenim obiskom, vendar jih bo skušala k temu spodbuditi.
"Ukvarjajo se z nekaterimi težavnimi vprašanji," je presodila ameriška zunanja ministrica, ki se je na Bližnjem vzhodu nazadnje mudila v sredini oktobra. Riceova se bo med drugim sestala z izraelskim premierom Ehudom Olmertom, obrambnim ministrom Ehudom Barakom in zunanjo ministrico Cipi Livni. Pogovori s palestinskimi predstavniki so predvideni za v ponedeljek, ko se bo Riceova srečala s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, premierom Salamom Fajadom in vodjo palestinskih pogajalcev Ahmedom Kurejom.

Izrael sicer nadaljuje agresijo na območju Gaze. V izraelskem letalskem in topniškem napadu je bilo v bližini Džabalije na severu Gaze ubitih pet Palestincev, med njimi tudi trije civilisti. Do napada je prišlo potem, ko so palestinski skrajneži na izraelsko ozemlje izstrelili tri rakete kasam, ki pa niso povzročile škode.

Obletnico smrti premierja Rabina so spremljala zborovanja s pozivi k miru in strpnosti. © AFP

 
Sicer pa se v Izraelu spominjajo 12. obletnice smrti izraelskega premiera Yitzhaka Rabina . Na trgu v Tel Avivu, kjer ga je 4. novembra 1995 umoril judovski skrajnež Jigal Amir , se je v soboto zvečer zbralo več kot 100.000 Izraelcev. Nekateri zbrani so nosili napise in transparente, ki so pozivali k miru in strpnosti. Rabin, ki je leta 2004 sklenil mirovne sporazume s palestinskim voditeljem Jaserjem Arafatom, je tudi prejemnik Nobelove nagrade za mir.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.