Spomini na Haiderja še vedno živi

Foto: Žurnal24 Vozilo, v katerem je življenje izgubil avstrijski deželni glavar.
Jutri bo minilo eno leto od Haiderjeve smrti. Včeraj se je v celovškem muzeju odprla razstava o življenju in delu, spregovoril pa je tudi njegov dolgoletni ljubimec.
Oglej si celoten članek

Koroški glavar je preminul v prometni nesreči, ko se je pod vplivom alkohola vračal s proslave ob 88. obletnici plebiscita, s katerim je Koroška pripadla Avstriji. Točno pred letom dni je bila Koroška še odeta v rumeno-rdeče-bele deželne zastave, dan zatem pa so se jim pridružile še črne. Za tamkajšnje prebivalce je ta tragedija predstavljala veliko izgubo, saj je bil na Koroškem zelo priljubljen.

Vsi so mu priznavali politične sposobnosti
Dolgoletni deželni glavar, eden najpomembnejših avstrijskih politikov, karizmatičen desničar, nadarjen in spreten politik. Vse to so nazivi, s katerimi so politiki in navadni ljudje pospremili Haiderja v grob. Nekje so ga oboževali, drugje zavračali. Med slednjimi zagotovo najdemo slovensko manjšino, ki ji je Haider (tako kot vsem drugemu, kar je bilo tuje) ostro nasprotoval.

Ljubil je hitrost...
Le nekaj ur po nesreči je bila Avstrija že popolnoma zbujena, množice pa so se zbrale ob Rožni cesti (Rosentaler Strasse), ki iz Celovca vodi proti prelazu Ljubelj. Tam je bilo vozišče še nekaj ur polno koščkov stekla, oljnih madežev in policistov. Ljudje so videli prometni znak z omejitvijo 70 km/h in popolnoma razbito Haiderjevo vozilo, ki je v ovinek pripeljalo s hitrostjo 140 km/h. Vozilo, na katerem ni bilo nobenih tehničnih napak, je "pogumni" Haider med prehitevanjem pripeljal do hitrosti, ko je izgubilo stik s podlago. Nato je doseglo betonsko ograjo, se večkrat prevrnilo in ustavilo življenje pomembnega avstrijskega politika.

...In moškega
Včeraj so se v Celovcu ponovno spomnili na svojega priljubljenega politika. Odprli so razstavo o njegovem življenju in delu, ki so si jo lahko ogledali le izbranci. Odprtje razstave je nekaterim pokvarila le zgodba nemškega časnika Bild, ki je razkrila poslednjo skrivnost Haiderjevega zadnjega dne.

Do zdaj namreč nikomur ni bilo jasno, kje je deželni glavar preživel tri ure svojega zadnjega dne. Odgovor na to je vedel le Rene N., ki je kar osem let skrivaj ljubimkal z glavarjem. V zadnji noči njegovega življenja sta bila skupaj kar dvakrat.

» V noči nesreče sva dvakrat imela spolni odnos, najprej je bil Jörg pri meni med šestnajsto uro in 18.30. Poslovil se je s poljubom in obljubo, da se kmalu vidiva, potem se je odpeljal na javno prireditev v Le Cabaret v Vrbi. Jörg pravzaprav ni hotel iti tja, hotel je ostati pri meni in kmalu po 23. uri je spet prišel, spet sva imela spolni odnos.Deset minut čez dvanajsto pa je od mene odšel v klub Stadtkrämer, kjer ga je že čakal njegov ljubosumni predstavnik za tisk, ta o naju ni vedel nič. Ob 0.45 me je Jörg poklical iz Stadtkrämerja in me vprašal, ali hočem prespati pri njem,« je za Bild pojasnil Rene. Ko je povabilo odklonil, se je Haider odpeljal- smrti naproti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.