Spremenili bodo medijski zakon

Foto: Žurnal24 Sporni zakon je sprejela vlada premierja Viktorja Orbana. (Foto: Reuters)
Madžarska bo spremenila sporen zakon o medijih. Osnutek zakona bo Evropski komisiji predložila do četrtka.
Oglej si celoten članek

Kot so danes sporočili predstavniki Evropske komisije, bo Madžarska spremenila sporni medijski zakon, ki je začel veljati 1. januarja in bil deležen ostrih kritikov tako doma kot v EU.

V četrtek naj bi tako Madžarska v Bruselj poslala "prvi osnutek morebitnih sprememb medijskega zakona".

Po besedah tiskovnega predstavnika evropske komisarke za digitalno družbo Neelie Kroes, Jonathana Todda, gre za začetek procesa, za katerega komisija upa, da bo prinesel rešitev glede popolne harmonizacije madžarskega medijskega zakona s pravili Evropske unije, vključno z listino o temeljnih pravicah, in pogovore ocenil za zelo konstruktivne.

Naj vas spomnimo
Madžarska je začela predsedovanje Evropski uniji v senci spornega medijskega zakona. Dan po začetku veljavnosti zakona je z njim vzpostavljen svet za medije že sprožil preiskavo na zasebni radijski postaji zaradi predvajanja pesmi It's on ameriškega raperja Ice-T-ja, ker bi po oceni sveta lahko škodila mladim.

Kazni, ki jih predvideva zakon, so tako visoke, da bi lahko privedle do bankrota mnogih medijskih podjetij. Tudi do 700 tisoč evrov za televizijske postaje in do 89 tisoč evrov za časopise in spletne medije.

Kritiki in zagovorniki človekovih pravic pa tudi nekatere evropske vlade so zakonu tudi očitale, da zakon širi vpliv vladajoče stranke Fidesz in omejuje svobodo medijev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.