Spričo nasilja nad žensko večina pogleda vstran

Nasilje nad ženskami. Socialni eksperiment, ki dokazuje, da priče nasilja nad ženskami ne stopijo žrtvi v bran, pač pa nasilje enostavno ignorirajo.
Oglej si celoten članek

Na Švedskem je skupina, ki se je poimenovala STHLM Panda, pripravila socialni eksperiment; v dvigalu so posneli 53 naključnih ljudi, ki so bili priča nasilja moškega nad žensko.

Nasilje sta zaigrala dva mlajša para; v obeh primerih se moški izživlja nad žensko, jo odriva, grabi za vrat, butne z glavo ob steno, jo klofutne in ji grozi, da jo bo ubil. Ljudje, ki so bili priča nasilju v dvigalu, niso odreagirali, pač pa hitro zapustili prizorišče. Ena ženska je celo rekla “me lahko prosim spustite ven, preden to storite”.

Ukrepala le ena ženska

Le ena ženska od 53-tih ljudi je stopila žrtvi v bran in moškemu rekla, da bo - v kolikor ne bo prenehal – poklicala policijo.

Skupina, ki je pripravila eksperiment, ki so ga objavili na Youtubu, je kasneje povedala, da so vsem, ki so jih posneli, povedali, za kaj je šlo. “Večina jih je rekla, da se sramujejo, ker niso odreagirali drugače in da jih veseli, da je šlo zgolj za eksperiment,” so povedali za The Independent.

Po podatkih omenjenega medija je na britanskem otoku ena izmed štirih žensk žrtev družinskega nasilja, kar dve ženski tedensko naj bi umrli za posledicami družinskega nasilja, takšnih moških žrtev naj bi bilo 30 na leto.

Avtorji socialnega eksperimenta pozivajo vse, ki si posnetke ogledajo, da ustrezneje odreagirajo, če zaznajo družinsko nasilje v svoji bližini. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.