Srb toži Google in Yahoo

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Srb Michael Trkulja trdi, da so mu internetni iskalniki uničili ugled, in zato išče materialno nadomestilo, pričakuje pa tudi, da se s spleta umaknejo vsebine o njem.
Oglej si celoten članek

Na avstralsko vrhovno sodišče je vložil tožbo proti Googlu, Googlu Avstralija in Yahooju, ker so ga predstavili kot člana melbournskega podzemlja. Z objavo njegove fotografije in imena so ga virtualno povezali s kriminalnimi krogi in tako uničili njegov ugled, piše srbski Mondo.

Trkuljo, glasbenega promotorja in predstavnika izseljencev iz nekdanje Jugoslavije, je junija 2004 v neki restavraciji neznanec ustrelil v hrbet. Storilec je pobegnil, ko se mu je ob drugem poskusu streljanja zataknila pištola. Policija ni nikoli povezala streljanja s kriminalnim podzemljem, zato Trkulja meni, da ga je Google spravil na slab glas.

Odločitev ta mesec
Googlovi pravniki so se nekajkrat poskušali izogniti tožbi, a jim ni uspelo. Sodišče se bo o njegovi tožbi proti Googlu izreklo še ta mesec, medtem ko bo odločitev o tožbi proti Yahooju znana decembra.

Pravniki so prepričani, da bi ob morebitnem uspehu na sodišču videli poplavo podobnih tožb. Zaradi tega bi bili Google in drugi ponudniki prisiljeni nadzorovati vsebino vseh prikazanih zadetkov iskanja, kar bi imelo za posledico visoke stroške.

17 tožb v 6 letih
Novinarji časnika Sunday Herald Sun navajajo, da je v policijskem poročilu, ki so ga videli, razvidno, da je Trkulja v zadnjih šestih letih vložil 17 civilnih tožb. Med drugim je zapisano tudi Trkuljevo mnenje, da za poskusom umora stoji neki srbski duhovnik. Policija sicer sumi, da je napadalec nekdo, ki ga je Trkulja tožil, ali nekdo, ki mu je dolgoval denar.

Trkulja vse navedbe zanika. Meni, da je poročilo prišlo v javnost zgolj zato, da bi uničili njegov ugled. Za vsem skupaj naj bi stal policist, ki je kasneje izgubil službo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.