"Srbija je na robu bankrota"

Foto: EPA
Foto: EPA
Vodja Združene regije Srbije (URS) je obtožil prejšnjo vlado, da je skrivala resnico o razsežnostih krize. Predsednik Nikolić je podelil mandat za sestavo nove vlade vodji Socialistične stranke Srbije (SPS) Ivici Dačiću.
Oglej si celoten članek

Vodja URS Mlađan Dinkić, ki začenja pogajanja o vladi, je za Tanjug povedal, da je "Srbija na robu bankrota". Dejal je, da je njegova stranka sprejela ponudbo o začetku pogajanj o vladi, da pa to ni bila lahka odločitev.

"Stanje je dramatično. Takoj potrebujemo tri milijarde dolarjev (skoraj 2,5 milijarde evrov) samo za kritje proračunskega primanjkljaja in zunanjega dolga," je še povedal Dinkić in obtožil prejšnjo vlado, da je skrivala resnico o razsežnostih krize.

Dačić bo poskusil sestaviti vlado

Vodja SPS je zaprosil za mandat za sestavo srbske vlade, potem ko mu je uspelo doseči dogovor o vladni koaliciji, je povedal Tomislav Nikolić po srečanju z Ivico Dačićem in izrazil prepričanje, da se bodo koaliciji "verjetno pridružili tudi nekateri drugi predstavniki državljanov Srbije, ki sicer čakajo, da ta koalicija najprej dokaže zadostno večino".

"Nova vlada mora biti majhna in učinkovita"

Srbski predsednik je še menil, da bi morala biti nova vlada majhna in učinkovita, odločitve pa bi morale biti plod dogovora. "Danes je Vidov dan, eden največjih praznikov v Srbiji, in Srbija je danes dobila spremembe," je dejal Nikolić in menil, da so se državljani na volitvah 6. maja izrekli za spremembe, za delo in za človeka dostojno življenje.

Nikolić je še menil, da novi vladi nikakor ne bo lahko, saj se bo morala soočiti s številnimi problemi, začenši z vprašanjem Kosova, ki ga je vlada doslej, kot je dejal, reševala z izmikanjem odgovornosti. "Mi pa želimo prevzeti odgovornost," je dejal Nikolić in dodal, da ima Srbija prijatelje na zahodu, vzhodu, severu in jugu. Dodal je še, da so Srbiji vsi sosedje enako pomembni.

Zavzel se je tudi, da bi pot Srbije v Evropsko unijo ostala "na stabilni smeri". Pri tem je spomnil na svoje nedavne pogovore s predstavniki EU in menil, da bo vsaka srbska vlada ostala zavezana vstopu Srbije v EU.

Dačić pri Tadićevi stranki ne uživa podpore

Vodja Demokratske stranke (DS) Boris Tadić je danes izjavil, da vodja socialistov Dačić od njegove stranke ne bi dobil položaja premierja, saj je prepričan, da SPS v tem trenutku ne bi dovolj dobro upravljala državnega sistema in vlade. Dodal je, da SPS z vstopom v koalicijo z SNS ni več strateški partner demokratov.

Srbsko vladno koalicijo bodo sestavljale SPS, Srbska narodna stranka (SNS), Združene regije Srbije (URS) ter upokojenska PUPS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:14 27. Avgust 2012.

    srbija nikoli ne bo unčikovita..bo vse manjša in vedno bo živela na račun nekih humanitarnih nepovratnih sredstev...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.