Srbija: Nikolić razglasil zmago nad Tadićem!

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na srbskih predsedniških volitvah je v nasprotju z napovedmi analitikov zmagal nacionalist Nikolić. Tadić zaostal za malenkost, a priznal poraz. Nikolić je v prvem nagovoru po zmagi skušal odvrniti strahove Zahoda. Današnji volilni dan zabeležila nizka udeležba.
Oglej si celoten članek

Po skoraj vseh preštetih glasovih na volilnih projekcijah kaže, da je za nacionalista Tomislava Nikolića v drugem krogu predsedniških volitev glasovala večina. Po začasnih podatkih je dosedanjega predsednika Borisa Tadića premagal z razliko med odstotkom in tremi odstotki glasov.

Nikolić, sicer predsednik Srbske narodne stranke, ki je volitvah kandidiral kot predstavnik koalicije "Premaknimo Srbijo", je ob bučnih ovacijah že razglasil zmago. Obenem je v prvem nagovoru napovedal, da bo Srbija ostala na evropski poti.

Tadić je poraz priznal in Nikoliću čestital. "Jutri bo nov dan. Nisem razočaran, to je bilo težko leto. Živeli smo v izrednih pogojih. Nemogoče je bilo spremeniti stvari v mesecu, mesecu in pol," je dejal Tadić in dodal, da ne bo novi premier, hkrati pa Nikolića opozoril, da bi bila velika napaka, če bi se Srbija vrnila v 90. leta in bi se odmaknila stran od začrtane poti proti EU.

Vseeno pa opazovalci menijo, da bo do določenih sprememb gotovo prišlo, saj je bil Nikolić, nekdaj tesno povezan s haaškim obtožencem Vojislavom Šešljem in tudi Slobodanom Miloševićem v odnosih do EU bolj zadržan od dosedanjega predsednika Tadića, ki se je potegoval za svoj tretji mandat.

Po zadnjih podatkih ob 19. uri je na volišča prišlo komaj 41 odstotkov volilnih upravičencev, kar je precej manj kot v prvem krogu izpred 14 dni.

Napovedovali so zmago Tadića

Tadić je glede na dokončne izide prvega kroga 6. maja, ko so Srbi volili tudi nove poslance, lokalne oblasti in oblasti v Vojvodini, prejel 25,31 odstotka glasov, le malo več kot Nikolić, ki jih je zbral 25,05 odstotka.

Glede na javnomnenjske raziskave, ki jih je v četrtek - pred nastopom volilnega molka - povzel časnik Blic, naj bi 54-letni Tadić pobral od osem do 16 odstotkov glasov več kot 60-letni Nikolić. Takega mnenja so bili tudi analitiki.

Predvolilni boj pred drugim krogom je potekal v znamenju domnevne volilne prevare na volitvah 6. maja, za katero je Nikolić okrivil Tadića in njegovo DS. Tožilstvo v ponedeljek sporočilo, da prevare ni bilo, kar se že prej zagotovili tudi v volilni komisiji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:06 21. Maj 2012.

    Še bolj jadna bo Srbija sedaj.Njegov vodja pa je u Hagu ha ha ha

  • 23:12 20. Maj 2012.

    Mislim,ne,vem,da večjih nacionalistov oziroma četnikov od Crbov južno od Kolpe ni.N, Croati so jim zelo blizu pa vseeno in nacinalista …

  • 21:09 20. Maj 2012.

    Super in bravo za Nikolioća, Tadić in njegovi so dobesedno vse odtujili v zadnjih letih, samo medijska vojna je bila …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.