Srbski minister Miloševića označil za heroja

Foto: Žurnal24
V svetu odzvanjajo besede srbskega ministra za infrastrukturo Milutina Mrkonjića, ki naj bi v soboto nekdanjega predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića označil za heroja herojev.
Oglej si celoten članek

Minister iz vrst Socialistične stranke Srbije (SPS) se je po poročanju radia B92 odzval na sodbo haaškega sodišča, ki je peterico visokih jugoslovanskih in srbskih politikov iz leta 1999 obsodilo na zaporne kazni zaradi vojnih zločinov na Kosovu. Obsojene je označil za heroje, ki so po njegovem mnenju le branili domovino in sodržavljane pred nepravičnim delovanjem svetovnih sil, kot je imenoval zračne napade zveze Nato na Srbijo.

Srbski minister Milutin Mrkonjić je lani kandidiral za predsednika države, letos pa razburja z izjavami o svojem nekdanejm strankarskem predsedniku Miloševiću. © AFP

 
"Namesto, da bi postali heroji, so dobili sto let zaporne kazni," naj bi dejal Mrkonjić. "Slobodan Milošević, heroj nad heroji, je pokazal, kako je treba braniti čast države in njenih prebivalcev. Nikogar ni obtožil, samo boril se je za resnico, zato bo zgodovina pokazala, da je imel prav," meni Mrkonjić.

Na njegove besede se je med prvimi odzvala Liga vojvodinskih socialnih demokratov (LSV), ki v srbskem parlamentu sicer podpira vladno koalicijo, predsednika vlade Mirka Cvetkovića pa je pozvala, naj preneha s politiko molčanja in se javno oddalji od ministrovih izjav.

 

Kosovska razsodba

Haaško sodišče je nekdanjega podpredsednika vlade ZRJ Nikolo Šainovića, generala vojske in policije Dragoljuba Ojdanića, Nebojšo Pavkovića, Vladimirja Lazarovića in Sretena Lukića obsodilo na zaporne kazni od 15 do 22 let. Oprostilo je nekdanjega srbskega predsednika Milana Milutinovića.

"Takšna izjava je zaušnica vsem žrtvam Miloševićevega režima ter vsem strankam v vladni koaliciji, ki so se borile proti  Slobodanu Miloševiću in zlu, ki ga je povzročil državljanom Srbije," so zapisali v stranki. Po njihovem je takšno mnenje člana vlade sramota.

Odzvala se je tudi Socialdemokratska unija (SDU) in izjavo označila za škandalozno, hkrati pa se po njihovem postavlja resno vprašanje, ali je "politično tavanje današnje Srbije rezultat vladajoče koalicije, saj stranke v njej nimajo niti enega skupnega imenovalca" .
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.