Sredi hude zdravstvene krize že tretja menjava ministra

Foto: Epa
Foto: Epa
V ozadju naj bi bil spor glede cepiva.
Oglej si celoten članek

Češka bo dobila novega ministra za zdravje, že tretjega v času krize s koronavirusom. Premier Andrej Babiš je danes odstavil Jana Blatnyja, na položaj bo imenoval Petra Arenbergerja, doslej direktorja praške univerzitetne klinike Vinohrady. V ozadju naj bi bil spor glede ruskega cepiva Sputnik, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Blatny je sporočil, da ga je predsednik vlade odstavil in da je to premierjeva politična odločitev.

Po pisanju medijev naj bi bil v ozadju spor glede ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V. Blatny naj bi namreč želel za razliko od Babiša z uporabo cepiva počakati, dokler ga ne bo odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema). Arenberger po drugi strani podpira čim hitrejši začetek uporabe ruskega cepiva. "Poznam vrsto pacientov, ki čakajo na Sputnik," je pred kratkim v intervjuju dejal novi minister.

Opozicija pa meni, da želi vlada pol leta pred volitvami na Blatnyja zvaliti krivdo za svoje napake v času epidemije novega koronavirusa.

Češka je ena najbolj prizadetih evropskih držav. Doslej so zabeležili milijon in pol primerov okužbe s koronavirusom, umrlo je več kot 27.000 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.