Štirim tihotapcem grozi doživljenski zapor

Foto: epa
Foto: epa
Začetek sojenja tihotapcem, odgovornim za smrt 71-ih beguncev v hladilnem tovornjaku.
Oglej si celoten članek

Pred sodišče v madžarskem mestecu Kecskemet je danes stopilo 11 obtožencev, nekateri med njimi so obraze zakrili z maskami.

Umora beguncev, ki so jih avgusta 2015 našli v zapuščenem tovornjaku hladilniku na avstrijski avtocesti, so obtožene štiri osebe, trije afganistanski državljani in trije Bolgari. Četverici v primeru krivde grozi dosmrtni zapor.

Obtoženih je še sedem Bolgarov, ki jim tožilstvo očita, da so skupaj s preostalo četverico prek Madžarske pretihotapili 1200 migrantov in na tak način zaslužili najmanj 300.000 evrov. Zanje tožilstvo zaradi tihotapljenja ljudi zahteva večletne zaporne kazni v strogo varovanem zaporu.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, za sodni proces med tujimi mediji vlada veliko zanimanje. Približno 100 novinarjev si je prizadevalo za sedež v sodni dvorani z 80 sedeži. Foto: epa sojenje, Madžarska

Odkritje 71 nesrečnikov, ki so se zadušili v tovornem prostoru hladilnega tovornjaka, je sredi begunske krize leta 2015 močno pretreslo tako avstrijsko kot madžarsko in evropsko javnost. Zapuščen tovornjak so našli 27. avgusta 2015 v avstrijski deželi Gradiščanska blizu meje z Madžarsko.

Preiskava je pokazala, da so bile žrtve večinoma begunci iz Sirije, Iraka in Afganistana. Med njimi so bili tudi otroci. V tovornjak so vstopili na madžarsko-srbski meji, nakar so jih odpeljali prek Budimpešte v Avstrijo.

Foto: EPA Tovornjak z mrtvimi begunci

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • dd
    11:52 23. Junij 2017.

    Kaj se ve, mogoče so nas tako, rešili kakšnega terorista.

  • 13:39 21. Junij 2017.

    Ena se je že..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.