Stoječe ovacije po papeževem govoru

Foto: EPA
Foto: EPA
Evropa se je postarala in utrudila, meni papež Frančišek, ki je v Evropskem parlamentu obsodil tudi pomanjkanje solidarnosti ter sebičnost bogatejših do revnejših.
Oglej si celoten članek

"Imamo vtis, da je Evropa utrjena in postarana, da je postala babica, nič več plodna in živahna," je poslancem Evropskega parlamenta med nagovorom v Strasbourgu sporočil papež Frančišek, ki meni, da se je od zadnjega obiska papeža, to je bilo leta 1988, ko je Evropski parlament obiskal papež Janez Pavel II. ogromno spremenilo. "Kljub širitvi je se v Evropi razširilo nezaupanje državljanov do evropskih inštitucij, zanje ljudje menijo, da so pri odločanju ravnodušne do državljanov, če ne celo škodljive," pravi Frančišek, ki so ga poslanci med nagovorom večkrat prekinili z glasnim aplavzom.

Sebičnost, razkošje in ranodušnost

Papež je bil kritičen do varčevalnih politik, ki jih uvaja Evropska unija, kritizitral pa je tudi "sebičen način življenja, ki ga zaznamuje razkošje in je pogosto ravnodušen do sveta okoli sebe, posebej do revnih". Slednje besede so požele bučen aplavz z leve strani parlamenta ter bolj rezerviran aplavz z desne strani.  

Papež poudarja, da ljudje na Evropsko unijo gledajo tudi z nezaupanjem in sumničavostjo in posvaril pred tem, da bi tehnična in ekonomska vprašanja na škodo pristne skrbi za človeka prevladala v politični razpravi.

 Kritika splava in evtanazije

"Čas je za politiko vzpodbujanje zaposlovanja, hkrati je potrebno zagotavljati dostojanstvo ob delu, zagotavljati ustrezne delovne pogoje, združevati prožnost trga in zagotavljanje varnosti delavcev," je dejal papež, ki je izpostavil tudi problem migrantov in EU  pozval, naj "Evropa zagotovi njihov sprejem".

Frančišek je pozval EU k dialogu s predvsem balkanskimi državami, ki so zaprosile za članstvo. To območje je v preteklosti trpelo zaradi nasilja, vstop v EU pa bi bil zanj tudi pot v mir, je menil.

Posredno pa je kritiziral tudi splav in evtanazijo, ko je naštel primere "ljudi v terminalni fazi, starih, ki so zapuščeni in brez oskrbe, otrok, ki so ubiti v trebuhu matere". Zatrdil je tudi, da krščanstvo ne predstavlja grožnje sekularnemu značaju držav ali neodvisnosti evropskih institucij, temveč ju bogati.

Poslanci so ob zaključku govora papežu zaploskali stoje. "Vaše besede nas vzpodbujajo na evropski poti do boljše prihodnosti," je po govoru dejal predsednik parlamenta Martin Schulz.

Najkrajši obisk v tujini

Papežev obisk v Strasbourgu bo trajal skupaj zgolj štiri ure, kar je najkrajši obisk kakega papeža v tujini. Spremljajo ga poostreni varnostni ukrepi. Avtocesto in evropsko četrt v mestu so v veliki meri zaprli. Za varnost skrbi okoli 1000 policistov. Za kratek obisk vlada velik interes medijev, saj se je akreditiralo kar okoli 900 novinarjev.

Nezadovoljstvo so nasprotniki obiska uperili v predsednika Evropskega parlamenta, češ da je verskega voditelja povabil k nagovoru v sekularnem organu. Schulz je sicer danes ob sprejemu papeža izpostavil, da je njegov obisk pomemben v času, ko je gospodarska kriza povzročila ogromno izgubo zaupanja v evropske institucije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.