Sudanska vojska strmoglavila Bašarja

Foto: Epa
Foto: Epa
Sudanska vojska je izvedla državni udar.
Oglej si celoten članek

Kot je sporočil obrambni minister in dosedanji podpredsednik Avad Ibn Auf, je vojska aretirala predsednika Omarja al Bašarja in prevzela oblast. Bašarja, ki je državo vodil več kot 30 let, so prepeljali na "varen kraj".

Minister je v nagovoru narodu dejal, da so vzpostavili prehodni svet, razveljavili ustavo in za obdobje treh mesecev razglasili izredne razmere. Napovedal je tudi skorajšnji začetek priprav na izvedbo volitev.

Bašar, ki je z udarom na oblast prišel leta 1989, je bil eden afriških predsednikov z najdaljšim stažem. Mednarodno kazensko sodišče ga obtožilo zaradi genocida v Darfurju.

Foto: Epa Sudan Omar al Bašar

Razmere v Sudanu so bile že nekaj časa negotove, sudanska vojska pa je že pred urami napovedala, da bo dala "pomembno" izjavo, s čimer je sprožila ugibanja, da bi v državi lahko prišlo do vojaškega udara.

Pred tem so iz Kartuma prišle novice, da je Bašir po večmesečnih protestih v državi odstopil sam, očitno pa ga je vojska odstavila. Na ulicah je več tisoč ljudi, ki so vzklikali: "Padel je, zmagali smo".

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.